Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Indisk kycklinggryta

Som ung hade jag en period ett intresse för Indien :) . Jag hittade då ett recept på en Indisk kycklinggryta i min Vår kokbok. Min mamma handlade hem koriander, spiskummin och mangochutney, ingredienser som min familj på den tiden aldrig hade hört talas om. Jag lagade denna kryddiga gryta och bjöd familjen på. Jag minns faktiskt inte vad de tyckte om den, det var smaker och kryddor som var långt ifrån den “kött och potatis” som jag är uppväxt med. Än idag lagar jag denna gryta ibland och gillar verkligen den härliga kryddningen. (Vill man vara lite mer försiktig med kryddsmakerna så går det säkert bra att minska kryddmängden.)
Kryddblandning:
1 ½ tsk ingefära
1 ½ mskkoriander
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
2 krm malen kryddnejlika
2 krm kanel
2 msk curry
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar

 1 kg kyckling i bitar, t.ex. kycklinglår
2 msk olja
2 gula lökar
2 vilköksklyftor
2 msk mangochutney
2 ½ dl yoghurt (10 %)

Gör så här:
Ta bort skinnet från kycklingen. Skala och hacka vitlök, lök och fräs det i olja i en gryta. Häll på kryddblandningen och fräs tils löken är mjuk. Lägg i kycklingen och vänd de i kryddblandningen.. Rör ner mangochutneyn och yoghurten och låt koka under lock i ca 30 minuter tills kycklingen är klar.

 Raita:
½ grovriven gurka
½ tsk salt
2 dl yoghurt

Gör så här:
Strö över saltet på gurkan och låt dra ett tag. Pressa ur vattnet och blanda med yoghurten. Granera med lite paprikaplver.
mat_0141

Vi åt kycklinggrytan med fullkornsris som hade kokats med lite gurkmeja, raita, skivad banan och mangochutney.
mat_0181

Receptet tillhör Kyckling
Etiketter:
 • Facebook
 • del.icio.us
 • LinkedIn
 • Pusha
 • E-mail this story to a friend!

2 kommentar to “Indisk kycklinggryta”

 1. hej fia!
  tack för din kommentar :)
  jag vet nog innerst inne vad jag vill läsa till, det är bara det att jag samtidigt inte vet om jag har tillräcklig chans att komma in så jag måste välja fler saker för att gardera mig :)

  att läsa kurser är ju ett alternativ men samtidigt inte bra om man vill läsa i ytterligare sex år, för studiemedel måste jag ta även för kurser…
  du får ha en bra dag fia och ta hand om dig!
  kram

 2. Molly: Jag hoppas att du kommer in på det du vill, jag håller tummarna! Kram Sofia

Skriv en kommentar

Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS