Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Potatisterrin med getost och portvinssås

Fyndade Maud Onnermarks bok på bokrean och hittade dessa recept, de finns även här och här. Perfekt mat att bjuda på då de går att förbereda innan.

mat-008
Vi serverade potatisterrinen och portvinssåsen med ryggbiff av hjort och sockerärtor, mycket gott!

Potatisterrin med getost:
1,2 kg potatis
2 dl crème fraiche
ca 200 gr getost (vi tog något mindre)
1 pressad vitlök
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
2 st stora ägg
1 dl persilja, finhackad
1 dl basilika, finhackad

Gör så här:
Skiva potatisen tunt. Koka upp crème fraiche med getost, vitlök, salt och peppar. Blanda ner potatisen. Rör om och blanda ner äggen och örterna. Ta från värmen. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång 2-liters form. Häll i potatisen. Grädda på nedersta falsen på 200 grader i ca 45 min tills den börjar få fin färg och potatisen känns mjuk. Prova med sticka. Ta ut och låt den stå en stund i formen innan den stjälps upp. Skär och servera den i fyrkanter om den ska serveras varm. Kall kan den också skivas. Det går bra att laga den i förväg, kyla och skära upp den kall och sedan värma den inför serveringen. 

Portvinsås:
2 dl rött vin
2 dl rött portvin
2 dl vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
50 gr smör
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad mejram
2 tsk tomatpuré

Gör så här:
Koka portvin, rött vin, vatten och kalvfond tills ca 4 dl återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp under omrörning. Lägg i kryddorna och tomatpurén, vitlök och vispa i kallt smör. Smaka eventuellt av med salt.

Receptet tillhör Gratäng, Potatis, Sås, dipp och röror, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

6 kommentar to “Potatisterrin med getost och portvinssås”

  1. Din potatisterrin med getost ser så god ut! Fin färg på köttbiten också. Det måste smakat så gott!

    Ha en bra helg/ Mimmi

  2. I Nadjas kök: Det finns nog mycket spännande att vänta på här hemma i Sverige :-)
    Karin: Ja, chilisås är bra till det mesta!
    mimmi: Det smakade mycket gott :-)

  3. Mums, det var en middag helt i vår stil! Kändes som om jag kommit hem! :) Älskar getost!

  4. Malin: Ja, det var gott. Jag har nyligen upptäckt getost och gillar den verkligen! :)

  5. Potatisterrin är ju verkligen lyx till en sån där fin köttbit! Vilken måltid!! Ser helt underbart gott ju…

  6. Kryddburken: Den var mumsig! :)

Skriv en kommentar

Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS