Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Tjälknöl

Jag älskar tjälknöl! Det är perfekt bjudmat då den kan förberedas dagen innan. Denna gång använde vi oss av hjortinnanlår men det går alldeles utmärkt att använda sig av stekar som inte är lika möra, franskyska av nöt funkar fint!
mat-0131
Tjälknöl med potatisgratäng och några skivor lammfilé

 

Ca 1 kg stek

Kryddlag:
4 dl vatten
ca 1 dl mörk soja
1 dl salt
3 pressade vitlökskryftor
1 tsk nymalen svartpeppar (grovt malt)

Gör så här:
Ta det djupfrysta köttet och lägg i en ugnsform. Sätt ugnen på 75 grader. Låt steken stå flera timmar, svårt att ange en tid då det är väldigt beroende på köttets storlek. När steken visar 60 grader kan man öka ugnstemperaturen till 200 grader för att få en brunare yta. Vi tog vår stek vi 63 grader och vi tyckte det blev lagom rött. Vid 68 grader är köttet rosa och vid 73 grader är köttet genomstekt.
Blanda lagen i en fryspåse och lägg den varma steken i påsen. Låt den ligga i ca 4 timmar. Vänd gärna steken några gånger så att alla sidor blir marinerade. Skär upp i tunna skivor och servera med potatisgratäng och grönsallad.

Receptet tillhör Jag gillar!, Kött
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

2 kommentar to “Tjälknöl”

  1. Det som är så himla gott med Tjälknöl. Så sant - perfekt bjudmat! Skicka mig gärna en skiva är du snäll!

    Må så gott/ Mimmi

  2. mimmismat: Den är ju så bra för att den kan förberedas. Tyvärr är all tjälknöl slut, kanske kommer det en skiva på posten nästa gång ;)

Skriv en kommentar

Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS