Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Fylld kalkon

I helgen har vi firat min kära sambo som har fyllt år. Vi lagade kalkon för första gången, en perfekt bjudmat. Den räcker till många och går utmärkt at göra i förväg!

mat-0044

Ca 5 kg kalkon

Fyllning:
3 brödskivor av vitt bröd
150 gr hackade katrinplommon
ca ½ dl grovhackad färsk timjan
50 gr smör i kuber

ca 100 gr smör till att pensla kalkonen med.

Sås:
ca 6 dl sky
4 dl crème fraiche
1 msk svartvinbärssaft
svartpeppar
mörk soja
maizena brun redning

Gör så här:
Om kalkonen är fryst tar det några dygn för den att tina i kylskåpet, så planera i god tid.
Tärna brödet och blanda dem med de övriga ingredienserna till fyllningen. Lägg kalkonen med bröstet upp på en ugnsform och stoppa i fyllningen. Tillaga i ugnen på ca 175 grader. Pensla kalkonen med smör med jämna mellanrum i början. När kalkonen har fått en gyllene färg så täck den med aluminiumfolie.  Ös kalkonen med den sky som kommer i ugnsformen. Tillaga i ca 3 timmar tills kalkonen inte släpper ifrån sig någon rosa köttsaft. Låt kalkonen svalna och tranchera den. Om kalkonen ska ätas senare går det utmärkt att värma köttet i ugnen under aluminiumfolie tills den är lagom varm. Vi serverade den med potatis och en sås, sallad och kokta grönsaker.

Receptet tillhör Kött
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Skriv en kommentar

Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS