Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Tiramsútårta

 När sambon fyllde år bjöd vi på en mycket god Tiramisútårta. Lätt att göra och perfekt att förbereda dagarna innan. Receptet kommer från Maud Onnemarks bok Lättlagade menyer.

mat-0133

Botten:
1 gelatinblad
½ dl hett kaffe
2 msk congac (hade ingen congac hemma så jag hoppade bara över den)
1 färdig tårtbotten

Fyllning:
2 äggulor
1 dl socker
1 burk mascarponeost, 250 gr
2 ½ dl mellangrädde

Garnering:
2 tsk kakao
2 tsk florsocker

Gör så här:
Låt gelantinbladet ligga i kallt vatten 5 minuter. Ta upp det och låt det smälta i det heta kaffet. Tillsätt ev. congac.
Lägg den färdiga tårtbotten i en form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Skeda kaffeblandningen jämnt över den.
Vispa äggula, socker och mascarponeosten tills sockret löser sig. Vispa grädden och vänd ner den. Bred ut fyllningen över botten. Täck med folie och frys in. Ta ut den ca 1 timme före servering. Lossa och lägg upp den medan den är fryst. Pudra över florsocker blandat med kakao.

mat-0172

Receptet tillhör Bakat, Efterrrätt, Okategoriserade, Sött
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Mandeltårta - årets påsktårta

Efter en lååång bloggpaus är jag nu sugen på att sätt i gång! Våren börjar komma och jag är mer sugen på att laga god mat. Vardagarna rullar på i en evinnerlig fart men jag hoppas att det finns mer tid till mer matlagning på helgerna.

Påsken har familjen njutit att den härliga solen och mat i mängder. Årets påsktårta är en variant av den berömda Oskar den andre, riktigt god! Äkta smör och ekologiska ägg förhöjer smaken mycket!

pasktara

Tårtbotten:
100 gr mald mandel
4 äggvitor
125 gr socker

Fyllningen:
100 gr smör
100 gr socker
4 äggulor
2 dl hårt vispad grädde

Flagad mandel till garnering.

Gör så här:
Vispa äggvitorna och sockret till ett hårt skum. Vänd i den malda mandeln. Rita två cirklar på bakplåtspapper med diametern på ca 28 cm. Pensla och mjöla cirklarna. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 12-15 minuter. Låt kallna.

Smält smöret och rör i socker och äggula. Låt sjuda (ej koka) på svag värme tills det tjocknar.  Låt krämen kallna och rör ibland i den. När krämen är kall blanda då i lite vispad grädde, vänd sedan krämen försiktigt i den resterande grädden. Fördela krämen mellan och ovanpå tårtbottnarna. Garnera med flagad mandel.

Receptet tillhör Bakat, Efterrrätt, Påsk, Sött
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Jordgubbstårta med rabarberkompott och chokladtryffel

Efter att ha sett den här tårtan blev jag sugen på att göra något liknande till midsommarfikat.

midsommar-087
Tårtan serverades i midsommarnattsmörkret, därav det konstiga ljuset.

Den här vaniljkrämen är så god! Det blir väldigt mycket vaniljkräm och allt går inte åt i tårtan så halva satsen skulle räcka. Färdig marsánsås funkar säkert det med men blir inte lika gott :)

Vaniljkräm:
1 skårad vaniljstång
5 dl mjölk
5 st äggulor
1 ½ dl socker
3 msk maizena
2 dl vispad grädde

Gör så här:
Koka upp mjölken med vaniljstången. Rör ihop äggulorna, sockret och maizenan. Om det blir för tjockt tillsätt 1 msk vatten. Häll mjölkkoket över äggblandningen och rör runt. Häll tillbaka koket i grytan. Koka under kraftig vispning tills det blir en tjock kräm. Sila krämen och låt den svalna. Blanda den vispade grädden med vaniljkrämen.

Tryffel:
100 gr mjölkchoklad
¾ dl vispgrädde
½ msk smör

Gör så här:
Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om till en slät tryffel. Blanda i smöret.

Rabarberkompott:
175 gr rabarber
2 msk vatten
1 dl syltsocker

Gör så här:
Ansa och skiva rabarbern tunt. Lägg den i en kastrull. Häll på vattnet och koka rabarbern mjuk under lock ca 5 min. Tillsätt syltsocker och koka ca 2 min. Låt kallna.

Vispgrädde till garnering

Gör tårtan så här:
Fördela och bred ut chokladtryffel på den understa bottnen. Lägg på bottnar, fördela och bred ut rabarberkompott och vaniljkräm. Lägg på den sista botten. Bred på vispad grädde och garnera med jordgubbar.

Receptet tillhör Bakat, Barnfavorit, Bär och frukt, Efterrrätt, Midsommar, Sött
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Annas citronkaka

Självklart var vi tvugna att laga en liten kaka till Morsdag. Jag har länge sneglat på Anna Bergenströms Pudrade citronrutor från “Annas pajer”. Jag gillar alla Annas böcker och kan starkt rekomendera dessa om någon mot all förmodan har missat dessa :)

astrid-lindgrensvarld-041
Botten:
2 ½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 gr rumsvarmt smör

Citronkräm:
3 medelstora äg
3 dl socker
½ dl vetemjöl
rivet skal av en citron
5-6 msk citronsaft (jag tog 5 msk)

florsocker att sikta över

Gör så här:
Blanda samman degen till botten och tryck genast ut den i en form med löstagbara kanter (jag tog en rund trots namnet). Förgrädda i 200 grader i12-15 minuter. Vispa under tiden ägg och socker rejält pösigt. Tillsätt vetmjöl, citron saft och citronskal.
Häll smeten i den förgräddade degformen och grädda ytterligare 8-10 minuter. Citronkrämen ska fortfarande vara lös när kakan tas ut ur ugnen. Den stelnar när den kallnat. Pudra rätt mycket florsocker över den nygräddade varma kakan och låt den sedan kallna. Vi serverade kakan med färska jordgubbar och en klick grädde.

Receptet tillhör Bakat, Bär och frukt, Efterrrätt, Sött
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Rabarber- och jordgubbspaj med vitchoklad och kokos

I helgen gjorde vi en riktigt god paj. Det är en variant av den här blåbärspajen.

 stockholm-och-bjorkvik-051

ca 300 gr rabarber i små bitar
ca 300 gr jordgubbar i bitar (frysta funkar bra)
2 msk potatismjöl
100 gr vit choklad, hackad i bitar
1 dl riven kokos
2 dl havregryn
1 dl råsocker
100 gr smör i kuber

Gör så här:
Rör ihop rabarber, jordgubbar och potatismjöl i en pajform. Blanda choklad, kokos, havregryn, socker och kallt smör. Nyp ihop till en smuldeg och strö över rabarber och jordgubbar. Baka pajen i 200 grader i ca 15 minuter tills den har fått en gyllende färg. Servera med vaniljgalss!

stockholm-och-bjorkvik-050

Vi smakade svenska jordgubbar till pajen, mums!

Receptet tillhör Bakat, Bär och frukt, Efterrrätt, Paj, pizza och smörgåsar, Sött
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Blåbärspaj med mandel och vitchoklad

 På Valborsafton serverade vi en smaskig blåbärspaj med både mandel och vitchoklad. Receptet är ursprungligen denna.

valborg-029

1 dl socker
1 dl mjöl havregryn
1 dl mandel
100 gr vitchoklad
100 gr smör

ca 350 gr blåbär
1 msk potatismjöl
ca 1 msk socker

Gör så här:
Häll blåbär i en pajform. Blanda socker och potatismjöl i en skål och strö över blåbären. Hacka mandel och choklad, blanda alla ingredier till pajdegen. Smula pajdegsblandningen över blåbären. Tillaga i ca 225 grader i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass. 

valborg-032

Receptet tillhör Bakat, Bär och frukt, Efterrrätt, Sött
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Aprikostårta

Efter påskbordet åt vi denna goda Aprikostårta. Smöret och farinsockret blir tillsammans med aprikoserna en god och knäckig yta. Tack Kicki för receptet! 

50 gr smör i kuber
1 dl farinsocker
1 burk konserverade aprikoser (INTE persikor)

2 ägg
2 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl hett vatten
pask-048
Gör så här:
Fördela smörkuberna i en form med löstagbar botten, strö över farinsockret och lägg i aprikoshalvorna. Ställ in de i ugnen på 175 grader i några minuter så att smör och socker smälter samman. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vanilsocker och vänd i det i smeten, häll i det heta vattnet. Häll smeten över aprikoserna och låt det stå i ugnen ca 40 minuter. Servera den ljummen eller sval med en klick lättvispad grädde!
pask-051

pask-053

Receptet tillhör Bakat, Bär och frukt, Efterrrätt, Sött
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Tryffelchokladkaka

Idag fyllde min kära sambo år och vi bjöd på middag och fika. Till kaffet serverades tryffelkaka, receptet kommer från min kompis Jenny. Det är en riktig höjdarkaka som jag garanterat kommer att göra igen!

mat-0201

 

 

Botten:
150g smör
3dl strösocker
1dl kakao
2tsk vaniljsocker
2 ägg
2dl vetemjöl

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna, blanda i socker, kakao och vaniljsocker. Rör sedan ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i smord och bröad form med löstagbar kant. ( ca 24cm i diam) Grädda i ugnens nedre del i 175 grader i ca 20 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt svalna helt.

Tryffel:
1 1/2dl vispgrädde
2 msk smör
200g mörk choklad

Gör så här:
Sjud upp grädden och smör i en kastrull. Ta av från plattan och lägg i chokladen, rör om så att den smälter. Ställ i kylen i drygt en timme så att den halvstelnar och bred den sedan över kakan. Låt kakan stå kallt i minst en timme. Blir bäst om man gör den dagen innan. Servera med frukt eller bär och vispad grädde.

Receptet tillhör Bakat, Bär och frukt, Efterrrätt, Sött
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Choklad- och hasselnötstårta

I helgen fylld min kära far år så jag och barnen bakade en födelsedagskaka till pappsen. Min pappa gillar både nötter och choklad så denna choklad- och hasselnötstårtan passade perfekt. Vi serverade kakan med en klick grädde och det gjorde susen. Kakan var verkligen supergod för att inte tala om frostningen - den kommer jag verkligen att göra igen, perfekt på cupcakes kan jag tänka! 
mat_0081

Choklad- och nötkaka:
300 g hela hasselnötter
300 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 msk kakao av god kvalitet
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 st ekologiska ägg
smör till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om vanlig ugn används, 200). Mixa nötterna till ett fint pulver i en matberedare. Bryt 200 gram av chokladen i bitar och kör den i mixern tillsammans med nötterna. Tillsätt kakao, smör och socker och mixa krämigt. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa. Vispa upp vitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skum. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget. Fyll smeten i en smord kakform av teflon med löstagbara kanter, bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan. Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, prova med sticka. Tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan, trots att kakan är färdig.

Peanut butter frosting:
½ dl jordnötssmör
2 ½ dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gr philadelphiaost
1 msk kaffe

Gör så här:
Rör samman ingredienserna och bred det på kakan. Garnera med rostade och hackade nötter. Servera med en klick grädde.
dy

Receptet tillhör Bakat, Efterrrätt, Sött
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Pannacotta med vanilj

Den berömda Mat Tina gjorde denna pannacottan för flera år sedan. Har bjudit många vänner på den och alla har gillat den. Lagom söt och med limemarinerade bär blir det en riktig hit!

mat_035a

Receptet tillhör Bär och frukt, Efterrrätt, Sött
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS