Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Vinkokta musslor med vitlök och persilja

Jag gillar verkligen färska musslor. En relativt billig och snabbt att laga, dessutom är det riktigt gott!

mat-0142

1 nät med färska musslor

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor , pressad

Ca 2 msk smör

2 dl vitt vin

1 dl grädde

salt

hackad persilja

 

Gör så här:
Borsta musslorna noga så att de blir rena. Ta bort “skägget”, skölj noga. Kasta de musslor som inte stänger sig. Smält smöret i en kastrull. Fräs löken och vitlöken på medelvärme ett par minuter. Häll i vinet och höj värmen. Lägg i musslorna och sjud under lock ca 5 min eller tills alla musslor öppnat sig (ät inte de musslor som inte har öppnat sig). Häll i grädden och låt den bli varm. Salta och strö över persiljan. Servera med vitlöksbröd.

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Grytor, Jag gillar!, Snabbt
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Smörgåstårta med skink- och äggfyllning

Nu är sommaren snart över och det börjar bli dags att njuta av hösten och allt som den har att erbjuda! Sommaren har bestått av en hel del bad och sol och självklart en massa grilla. Många födelsedagar har vi avverkat och på min stora dag bjöd jag på en mycket god smörgåstårta, receptet är en snabbvariant av denna. Den kommer jag att garanterat göra om.

alvin5-ayr-0031

4 hönekakor

Fyllning:
200 gr skinka i små bitar
6 st hårdkokta ägg, finhackade
1 st lite gul lök, finhackad
2 dl bostongurka
3 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör så här:
Lägg samman två hönekakor så att de bildar en rund botten. Blanda samman fyllningen och bre på hälften. Lägg på de andra två hönekakorna och bre på resterande fyllning. Låt stå en stund, gärna till dagen efter. Garnera med räkor och annat gott.

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Kött, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Nubberöra

Familjen K hade gjort en riktigt god nubberöra som de hade med sig.

midsommar-010

Nubberöra:
1 burk matjessill
4 ägg
0.5 gul lök
0.5 röd lök
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1 burk röd stenbitsrom
1 knippe dill
1 knippe persilja

Gör så här:
Hårdkoka äggen och dela i bitar. Häll av sillspadet och dela sillen i små bitar. Finhacka löken och lägg ner den och sillen i en bunke. Tillsätt alla ingredienserna utom persiljan, blanda försiktigt ihop. Dekorera röran med persiljan. Servera på knäckebröd.

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Midsommar
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Glad midsommar!

Nu är midsommarhelgen över och vi har njutit med våra vänner familjen K i vår lilla stuga på landet. Det har varit små grodor kring stången, fiskdamm och blomsterkransar, olika sillinläggningar och så den obligatoriska snapsen.

Min mamma gör alltid en klassisk inläggning som jag älskar, så i år fixade jag en egen.

 midsommar-009

Klassisk sill
1 Inläggningssill
½ dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
1½ dl vatten
1 lagerblad
2 tsk krossad kryddpeppar
1/2 tsk krossad vitpeppar
5 st kryddnejlikor
1 rödlök

Gör så här:
Koka upp ättikssprit, vatten, strösocker, lagerblad och kryddor. Låt lagen kallna. Skölj sillfilérna och skär dem i bitar. Varva sillen med skivad rödlök och häll över lagen (det är viktigt att lagen täcker sillen).
Låt stå kallt i minst 4 timmar, helst över natten.

midsommar-028
Hallands Fläder i våra små glas.

Vi provade även att göra en äpple- och pepparrotssill.

midsommar-008

Äpple- och pepparrotssill
1 hårt äpple, syrligt, urkärnat, finhackat
2 dl crème fraiche
450 g 5-minuterssill
4 tsk pepparrot, finriven
1 dl dill, eller
gräslök, finhackad
3 krm salt
1 krm vitpeppar, finmalen

Gör så här:
Blanda äpple, crème fraiche, sill, pepparrot, dill, kapris, salt och peppar. Görs med fördel ett dygn i förväg.

 Under helgen åt vi mycket gott och de resterande recepten kommer senare.

Receptet tillhör Dryck, Fisk och skaldjur, Midsommar
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Kall limesås

Det här är en riktigt snabb och god sås som passar perfekt till fisk. En frisk och syrlig smak av lime.

 1 burk crème fraiche
skal och saft av en lime
salt
sambal oelek efter smak, vi använde ca ½ tsk

Gör så här:
Tvätta noga limen och använd endast det yttersta av skalet. Blanda samman alla ingredienser och låt stå en stund.

mat-0063

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Snabbt, Sås, dipp och röror
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Räk- och mangosmörgås

Räksmörgåsar är alltid lika gott. Denna gång blev det en liten röra med både mango och koriander.

skalade räkor
mangotärningar
salladslök, skivad
sambal oelek
färsk koriander
avokado
limesaft

Gör så här:
Blanda samman allt och servera på rostat bröd.

stockholm-063

Receptet tillhör Bär och frukt, Fisk och skaldjur, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: , , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Sommarsill

Matjesill är verkligen en sommarfavorit. Vi lagade Anna Bergenstörms Sommarsill i täcke från “Annas svenska kök”. Det var första gången vi gjorde den och den kommer vi verkligen att göra igen. Ett gott och annorlunda sätt att servera matjesill.

mat-001

1 äpple i tärningar
1 gul eller röd lök, hackad (vi använde oss av gul färsklök)
1 burk matjesill, avrunnen

Sås:
2 dl gräddfil
ca ½ dl majonäs
1-2 msk söt svensk senap

Garnering:
2 kokta ägg i klyftor
1 dm gurka i tunna skivor
skivade rädisor
ev. dillvippor
ev. ¼ gul paprika i stimlor

Gör så här:
Lägg äpple och lök på ett fat. Lägg matjesillsbitarna över. Täck med såsen och garnera med gurka, rädisor och ägg. Servera med färsk potatis. Räcker till ca 2 personer.

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Snabbt
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Räk och champinjongryta

Det här blev en riktigt god gryta som hela familjen gillade.

mat-001

ca 10 cm purjolök
½ grön paprika
200 gr färska champinjoner
1 tsk curry
1 ½ tsk paprikapulver
1 ½ tsk chilipulver
en dutta Cayennepeppar
1 msk skaldjursfond
1 burk krossade tomater
1 dl crème fraiche
2 pressade vitlökar
en nypa socker
salt
ca 400 gr räkor med skal 

Gör så här:
Strimla purjolöken och skär champinjonerna i bitar, fräs de sakta i lite smör. Låt paprika och kryddor fräsa en kort stund. Tillsätt de övriga ingredienserna förutom räkorna. Låt puttra en kort stund och lägg i räkorna innan servering. Servera med pasta.

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Grytor
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Fiskgryta med Ajvar

I Allt om mats “Köp hem 5″ hittade jag en fiskgryta med Ajvar i, en riktigt snabb rätt som är bra vardagsmat.

mat-0161

 

 Ca 600 gr fiskfilé (jag använde mig av abborre)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 ½ dl mellangrädde
1 ½ dl mild ajvar relish
1 dl vatten
ev. 200 gr skalade räkor
1 dl färsk timjan (jag tog 1 tsk torkad timjan)
(ev. 10 cm purjolök)

Gör så här:
Strimla purjolöken och låt den fräsa i lite smör. Dela upp fiskbitarna, salta och peppra de. Koka upp purjolöken, grädde, vatten och ajvar (även timjan om den är torkad) i en låg gryta. Lägg ner fisken och låt sjuda under lock i 5-6 minuter. Stö över färsk timjan och ev. räkor. Servera med ris.

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Grytor, Sås, dipp och röror
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Rökt lax med örtsås

En enkel och god kall örtsås passar perfekt till fisk. Denna gång med varmrökt lax och potatis.

3 dl gräddfil
2 msk majonnäs
½ tsk örtsalt
½ dl finhackad dill
½ dl persilja
2 msk finhackad gräslök

Blanda samman allt och låt det stå en stund. Klart!
mat-014

Receptet tillhör Barnfavorit, Fisk och skaldjur, Sås, dipp och röror
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS