Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Knäcke med lax

Kallrökt lax är ju så gott! Mosad avokado med lite örtsalt på en knäcke. En skiva kallrökt lax och lite ruccola. Supersnabbt och supergott!

mat-0042

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Paj, pizza och smörgåsar, Snabbt
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Påskbuffé

Påsken har varit härlig och bättre väder kunde vi ju inte få! Massor med godsaker har jag stoppat i mig .

Denna Ansjovisrulle brukade min farmor bjuda på, gillar man ansjovis gillar man denna rulle!

Ansjovisrulle:
1 dl mjöl
50 gr smör
2 tsk ansjovisspad
3 dl mjölk
2 dl grädde
3 ägg, gulor och vitor för sig
pask-023

Fyllning:
2 gula lökar
8-10 ansjovisfiléer
100 gr riven ost
1 dl klippt dill

Gör så här:
Fräs smöret och blanda i mjölet. Späd med grädde och mjölk och låt koka några minuter. Tillsätt ansjovisspadet. Ta kastrullen från plattan och rör i en gula i taget samt bakpulvret. Vispa vitan till ett hårt skum och vänd i det i smeten. Häll smeten i en bakplåtskläddform ca 30*40 cm. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Låt den svalna och stjälp upp den.
Finhacka den gula löken och fräs den sakta i smör tills den blir mjuk utan att få färg. Tillsätt de hackade ansjovisfiléer, dillen och hälften av osten. Strö över fyllningen och gör en rulltårta. Lägg på en ugnssäker form och strö resten av osten på rullen. Gratinera i ca 7 minuter i 275 grader. Ät den ljummen.
pask-040
Farmors ansjovisrulle
pask-008
Vi åt goda sparrisar inlindade i lufttorkad skinka!

 pask-025
Vi provade att göra Mauds laxrullar, men jag tycker att de blev lite för smaklösa. Mer pepparrot om jag ska göra de fler gånger.

 pask-030
Mamma gör fina smörrosor!

pask-035
Smörrosor!

pask-037
Prinskorvar med klippta ändar.

Receptet tillhör Bakat, Fisk och skaldjur, Korv, Paj, pizza och smörgåsar, Påsk
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Bästa röran

Lax och pasta tycker jag är riktigt gott tillsammans. Den här röran har vi gjort i många år och den gillas av både oss stora och familjens små.
b004

4 hårdkokta ägg
3 avokado
1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1 burk ishavsrom
½ - 1 hackad rödlök

Gör så här:
Hacka avokado och ägg, blanda samman de övriga ingredienserna. Vi hade rödlöken vid sidan om för barnens skull. Servera med färsk pasta, stekt lax och riven parmesanost. Mums!

Receptet tillhör Barnfavorit, Fisk och skaldjur, Pasta, ris och gryn, Sås, dipp och röror
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Räksmörgås

Förra helgen åt vi räksmörgåsar. Både den klassiska med ägg och majonnäs men även med en jättegod räkslasa. Min kompis Erika tipsade mig om denna salsa för ett tag sedan så jag vet inte om jag minns rätt men såhär gjorde vi:

tärnad avokado
tärnad mango (fryst funkar bra)
räkor
limesaft
chili eller sambal oelek
salt
ev. finhackad salladslök

Blanda samman allt och servera på rostat lantbröd!

mat-016

mat-010
Klassisk räksmörgås.

Receptet tillhör Barnfavorit, Bär och frukt, Fisk och skaldjur, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Lax med fetaoströra och ugnsrostade rotfrukter

Denna goda fetaoströran bjöd våra sommargrannar oss på till grillat och den har blivit en riktig favorit. Går att variera på många olika sätt och är väldigt god att fylla laxfiléer med.
mat-009

Fetaoströra:
100 gr fetaost
1 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
4 soltorkade tomater
(ev. kalamataoliver)
(ev. vitlök)
salt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda allt i en skål och mixa med en mixerstav. Skär en skåra i laxfiléerna och lägg de på en ugnsform med lite olja i botten. Fyll filéerna med fetaoströran och tillaga de i 200 grader i 10-15 minuter. Servera med ugnsrostade rotfrukter eller pasta.

Ugnsrostade rotfrukter:
rödbetor
morötter
palsternacka
potatis

Gör så här:
Skala och klyfta rödbetor, morötter, palsternacka och potatis. Olja en långpanna och lägg i rotfrukterna. Salta och peppra. Tillaga rotfrukterna i 225 grader i ca 35 minuter eller tills de är mjuka och har fått fin färg.
mat-015

Tips:
Blir det någon fetaoströra kvar är det supergott att ha det som dipp till grönsaker!

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Grönsaker och rotfrukter, Sås, dipp och röror
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Kräftcannelloni

Min gamla studiekompis Anna skulle komma på besök idag men hon blev dålig så vi får träffas en annan dag istället. Vi fick istället själva mumsa på denna kräftcannelloni som jag verkligen älskar, de är SÅ goda!
mat-013

1 burk kräftstjärtar i lake (360 g)
1/2 gul lök
1 burk hela tomater  (400 g)
1 tsk dillfrön
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar 
2 msk hackad dill 
200-250 g färska lasagneplattor (vi tog fullkorn)
4 dl ostsås, t ex Kelda
riven ost

Gör så här:
Låt kräftstjärtarna rinna av. Skala och finhacka löken. Låt tomaterna rinna av och hacka dem. Blanda kräftstjärtar, lök, tomater, dillfrön, salt, peppar och dill. Fördela röran på lasagneplattorna och rulla ihop. Häll lite ostsås i bottnen på en ugnssäker form. Lägg i rullarna och häll över resten av såsen. Strö över lite riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter i 225 grader. Vi åt de med grönsallad med rostade kärnor och en dressing gjord på mangovinäger.
mat-017

Receptet kommer ursprungligen här i från.

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Gratäng, Pasta, ris och gryn
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Laxsmörgås

Jag älskar verkligen kallrökt lax! Denna gång rostade vi franska, på den hade vi en blandning av philadelphiaost, pepparrot och lite salt. Toppade med lite hackad rödlök. Mums!!

mat_0062

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Fisk med smal hollandaise

Jag hittade detta receptet på en smal hollandaise i en Lagalätt (nr 4 2008). Vi åt den med potatis och abborre panerad i grahamsmjöl. Har inte några större erfarenheter av hollandaise men denhär varianten går självklart inte att jämföra med den äkta och mer feta varianten.
mat-0021

Hollandaise:
4 äggulor
1 msk färskpressad citron
1 burk kesella
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm kajennpeppar
3 msk brynt smör

Gör så här:
Bryn smöret, dvs. smält smöret och låt det bli gyllenbrunt. Skumma av det och häll försiktigt över till en skål så att bottensatsen inte kommer med.
Lägg äggulorna och citronen i en kastrull. Vispa på medelvärme tills det blir ett fluffigt skum, akta så att det inte börjar sätta sig. Vispa ner kesellan oh sjud tills såsen blir tjock igen. Rör ner det brynta smöret. Smaka av med salt, peppar och kajennpeppar.
mat-005

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Sås, dipp och röror
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Bästa pålägget!

Makrillsfiléer är ett riktigt superpålägg! Det är inte alltid lätt att få i sig den rekommenderade mängd fisk men med makrill till frukost så är ett mål fixat. Dessutom ÄLSKAR barnen “småfisk” som det kallas hemma hos oss

3

Receptet tillhör Barnfavorit, Fisk och skaldjur, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Kvällssmörgås de lux

I kväll blev det en riktig lyxsmörgås. Perfekt avslutning på helgen. 

crème fraiche
majonnäs
kräftstjärtar
dill
svartpeppar
rom (denna gång i form av tång caviar)
hackad rödlök

Servera på rostbröd!

mat_0242

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS