Denna goda kyckling har blivit en riktig favorit här hemma. Vi blev bjudna på denna av min vän Erika och det är verkligen perfekt bjudmat eftersom den både är god och perfekt att förbereda dagen innan.

Kycklingfilé (beräkna en per person)
1 Stor burk hela champinjoner
Riven ost
SÃ¥sen:
50gr smör
2 msk dijonsenap
3 msk soja
1 tsk vanlig senap
½ pressad vitlök
2 msk krossad grönpeppar
3 dl grädde, ev. mer
 Gör så här:
Dela kycklingfiléerna i två tre bitar. Salta lätt och bryn dem i en stekpanna. Lägg dem sedan i en ugnssäker form och slå över champinjonerna. Tillaga såsen genom att smälta smöret och vispa ner övriga ingredienser i en kastrull. Slå sedan såsen över kycklingen. Strö över osten på kycklingen. ( Hit kan man förbereda dagen innan om man vill, oftast en fördel då kycklingen hinner dra till sig smak av såsen.) Täck formen med folie och ställ in formen i ugnen 200 grader i 15 minuter. Ta sedan bort folien och låt formen stå ytterligare 20-25 minuter i ugnen. Servera med ris och grönsallad.
Receptet tillhör
Gratäng,
Kyckling
Etiketter:
grönpeppar
Plankstek är en av mina riktiga favoriter. Ibland brukar vi byta ut bearnaisesås mot en god svampsås och använder oss av ett viltkött, en viltplanka helt enkelt!

Receptet tillhör
Gratäng,
Kött,
Potatis,
Sås, dipp och röror,
Vilt
Etiketter:
svamp
Att fylla tortilla bröd och sedan gratinera de är riktigt gott!

400 gr köttfärs
1 påse tacokryddor (eller hemmagjord tacokrydda)
2 dl tacosås (eller hemmagjord tacosås)
lite vatten
1 dl crème fraiche
2 färska tomater, i bitar
ev. ½ burk svarta bönor
1 förpackning tortillabröd
riven ost
Gör så här:
Stek färsen så att den är klar. Häll på kryddorna och vattnet och låt koka en stund så vattnet försvinner. Blanda i resterande ingredienser. Fördela fyllningen på bröden och rulla ihop. Lägg i en ugnssäker form och strö över osten. Gratinera tills de fått färg i ca 225 grader. Servera med en grönsallad och mer tacosås.

Receptet tillhör
Färs,
Gratäng,
Texmex
Etiketter:
bön
Min gamla studiekompis Anna skulle komma på besök idag men hon blev dålig så vi får träffas en annan dag istället. Vi fick istället själva mumsa på denna kräftcannelloni som jag verkligen älskar, de är SÅ goda!

1 burk kräftstjärtar i lake (360 g)
1/2 gul lök
1 burk hela tomater (400 g)
1 tsk dillfrön
1/2 tsk salt
1 krm svartpepparÂ
2 msk hackad dillÂ
200-250 g färska lasagneplattor (vi tog fullkorn)
4 dl ostsås, t ex Kelda
riven ost
Gör så här:
Låt kräftstjärtarna rinna av. Skala och finhacka löken. Låt tomaterna rinna av och hacka dem. Blanda kräftstjärtar, lök, tomater, dillfrön, salt, peppar och dill. Fördela röran på lasagneplattorna och rulla ihop. Häll lite ostsås i bottnen på en ugnssäker form. Lägg i rullarna och häll över resten av såsen. Strö över lite riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter i 225 grader. Vi åt de med grönsallad med rostade kärnor och en dressing gjord på mangovinäger.

Receptet kommer ursprungligen här i från.
Receptet tillhör
Fisk och skaldjur,
Gratäng,
Pasta, ris och gryn
Etiketter:
dill,
kräftstjärtar
Fyndade Maud Onnermarks bok på bokrean och hittade dessa recept, de finns även här och här. Perfekt mat att bjuda på då de går att förbereda innan.

Vi serverade potatisterrinen och portvinssåsen med ryggbiff av hjort och sockerärtor, mycket gott!
Potatisterrin med getost:
1,2 kg potatis
2 dl crème fraiche
ca 200 gr getost (vi tog något mindre)
1 pressad vitlök
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
2 st stora ägg
1 dl persilja, finhackad
1 dl basilika, finhackad
Gör så här:
Skiva potatisen tunt. Koka upp crème fraiche med getost, vitlök, salt och peppar. Blanda ner potatisen. Rör om och blanda ner äggen och örterna. Ta frÃ¥n värmen. Lägg ett bakplÃ¥tspapper i en avlÃ¥ng 2-liters form. Häll i potatisen. Grädda pÃ¥ nedersta falsen pÃ¥ 200 grader i ca 45 min tills den börjar fÃ¥ fin färg och potatisen känns mjuk. Prova med sticka. Ta ut och lÃ¥t den stÃ¥ en stund i formen innan den stjälps upp. Skär och servera den i fyrkanter om den ska serveras varm. Kall kan den ocksÃ¥ skivas. Det gÃ¥r bra att laga den i förväg, kyla och skära upp den kall och sedan värma den inför serveringen.Â
Portvinsås:
2 dl rött vin
2 dl rött portvin
2 dl vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
50 gr smör
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad mejram
2 tsk tomatpuré
Gör så här:
Koka portvin, rött vin, vatten och kalvfond tills ca 4 dl återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp under omrörning. Lägg i kryddorna och tomatpurén, vitlök och vispa i kallt smör. Smaka eventuellt av med salt.
Receptet tillhör
Gratäng,
Potatis,
Sås, dipp och röror,
Vilt
Etiketter:
getost
Cannelloni är riktigt gott. Denna gång fyllde jag de med spenat och getost, de blev mycket goda!
Tomatsås:
1 finhackad gullök
1-2 pressad vitlök
1 burk krossade tomater
2 msk chilisås
1 tsk råsocker
1 grönsaksbuljong tärning
1 dl grädde av valfri sort
svartpeppar
250 gr färska lasagneplattor
Fyllning:
250 gr hel spenat
150 gr getost utan kanter
½ dl grädde av valfri sort
Gör så här:
Fräs lök och vitlök i lite olja. Häll i de resterande ingredienserna till tomatsåsen och låt det puttra en stund. Tina spenaten och pressa ut vattnet. Mosa getosten och blanda i grädden, rör ner spenaten. Häll ev. i lite tomatsås i röran. Fyll lasagneplattorna med getoströran och rulla ihop. Lägg i en ugnsform. Häll på tomatsåsen och tillaga i ugn på 225 grader i ca 20 minuter. Servera med grönsallad.

Receptet tillhör
Gratäng,
Pasta, ris och gryn,
Vegetariskt
Etiketter:
cannelloni,
getost,
spenat
Kryddburken ville ha idéer om vad hon kunde tillaga utifrån vad som fanns i hennes gömmor. Jag tipsade om denna enkla broccoligratäng. Jag tycker att den är riktig bra vardagsmat. Barnen äter broccoli i mängder så det är perfekt att få barn att äta grönt. Det går även bra att variera med att ha pasta i botten på gratängen.

800 gr broccoli
250 gr kassler
2 msk smör
3-4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
100 gr ost
Gör så här:
Koka broccolin så att de blir mjuka och häll av i durkslag. Smält smöret och vispa i mjölet, häll i mjölken, lite i taget. Låt koka några minuter under omrörning. Riv osten. Skär kasslern i bitar (skär gärna bort kanterna på kasslern). Lägg broccolin i en ugnsform och lägg på kasslern. Häll i osten i såsen, spara lite riven ost till att strö över. Häll ostsås i formen och strö över osten. Gratinera i 225 grader tills gratängen har fått fin färg. Servera med potatis.

Receptet tillhör
Barnfavorit,
Gratäng,
Grönsaker och rotfrukter
Etiketter:
kassler
Det här receptet fick jag av en jobbarkompis (tack Sarah!) och den har blivit en riktig favorit hos mig (dock inte hos barnen
). En snabb och enkel måltid som för min del känns lite lyxig!
 
1 fp färska lasagne plattor (200 gr)
250 gr laxfilé (två portionsfiléer)
1 burk kräftstjärtar
1 fp bladspenat (250 gr)
4 dl ostsås (t.ex. Kelda)
3 tomater
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Bred ut ett tunt lager ostsås i botten på en ugnsform. Lägg ett lager lasagne plattor. Tärna laxen och skiva tomaterna. Fördela hälften av laxen, kräftstjärtar och spenat i formen. Lägg tomatskivor, pressa vitlöken, salt och peppar och häll lite ostsås. Lägg ytterligare ett lager lasagne plattor och resten av fyllningen men spara lite ostsås och tomatskivor till översta lagret. Avsluta med ett lager plattor, ostsås och tomatskivor. Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter. Servera med en grönsallad.
Receptet tillhör
Fisk och skaldjur,
Gratäng,
Pasta, ris och gryn
Etiketter:
kräftor,
lax,
spenat
Denna rätt är perfekt att förbereda. Vi gillar ädelost så man kan minska mängden om man vill.

3Â dl pasta
300 g broccolibuketter
1 paket bacon
salt och svartpeppar
4 ägg
2 1/2 dl grädde
2 dl ädelost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan och broccolin i saltat vatten tills de är mjuka. Stek bacon och låt det rinna av på papper. Lägg allt sammans i en ugnsform. Blanda ägg, ädelost och grädde, salta och peppra. Häll det i formen och låt grädda ca 20 minuter tills det har fått färg.
 Receptet kommer ursprungligen från Arla.
Receptet tillhör
Barnfavorit,
Gratäng,
Grönsaker och rotfrukter,
Pasta, ris och gryn
Etiketter:
ädelost,
bacon,
broccoli
Potatis gratäng är alltid lika gott! Igår serverade vi med den med rökt skinka som vi köpta från ett lokalt rökeri, riktigt god sälta och röksmak.

Potatisgratäng:
8-10 mjöliga potatisar
1 purjolök
200 gr färskost med smak av vitlök och örter
2 vitlöksklyftor, pressade
5 dl grädde av valfri sort
salt och svartpeppar
Skala och skiva potatisen och lägg ett lager i en ugnsform. Strimla purjolöken och lägg det över potatislagret. Blanda osten med lite av grädden och pressa i vitlöken, salta och peppra och häll över purjolöken. Lägg det sista lagret potatis och resten av grädden. Låt stå i ugnen i ca en timme i 200 grader.

Receptet tillhör
Gratäng,
Potatis
Etiketter:
färskost,
purjolök