Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Ugnsbakade rödbetor med fetaost

Här har jag njutit för fullt av sommaren! Det har blivit mycket grillning i vår lilla stuga med olika smaskiga tillbehör. Min nya favorit är ugnsrostade rödbetor med smulad fetaost, mums!

mat-0045

Receptet tillhör Grillat, Grönsaker och rotfrukter
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Medelhavspaj

Den här pajen bjöd min bror och hans sambo på för några år sedan och den gör jag lite då och då, riktigt god

 stockholm-058

Valfri pajdeg som förgräddas

250 gr bladspenat, fryst funkar fint
1 liten purjolök
6-8 soltorkade tomater, strimlade
200 gr fetaost i tärningar
ev. kärnfria kalamataoliver

4 ägg
3 dl mjölk
en knivsudd muskotnöt
1 tsk mejram
salt och peppar

Gör så här:
Tina bladspenaten och pressa ut vätskan. Skiva purjolöken och fräs den tillsammans med bladspenaten. Fördela spenatfräsen i pajdegen och lägg även på tomaterna, fetaosten och oliverna. Vispa samman ägg, mjölk och kryddor, häll blandningen i pajskalet. Grädda ca 30 minuter i 225 grader tills pajen fått fin färg och äggblandningen har stannat. Servera med sallad! 

stockholm-061

Receptet tillhör Grönsaker och rotfrukter, Paj, pizza och smörgåsar, Vegetariskt
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Nektarinsalsa

En fruktig salsa kan vara gott till grillat. Denna gång provade vi med nektarin i.

 nektarin
tomat
avokado
salladslök
limesaft
salt
sambal oelek

Gör så här:
Skär frukt och grönt i lagom stora bitar. Pressa lime, sambal oelek, salt och häll detta över salsan.

astrid-lindgrensvarld-049

Receptet tillhör Bär och frukt, Grönsaker och rotfrukter
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Vattenmelonsallad med cashewnötter och lime

Jag blev sugen på att testa den här salladen. Riktigt fräsch till grillat!

stockholm-och-bjorkvik-009

1 påse blandad sallad (gärna med ruccola)
ca 1 kg vattenmelon i bitar (utan kärnor)
100 gr rostade cashewnötter

½ kruka koriander
saft av en lime

Gör så här:
Lägg salladen på ett fat, strö på melon, nötter och koriander. Pressa limen över salladen.

Receptet tillhör Bär och frukt, Grönsaker och rotfrukter, Sallad, Vegetariskt
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Kall ärtsås

Burkskinka och potatis är perfekt mat att äta en varm dag. Både snabbt och gott. Den här ärtsåsen fick jag tips av Jennie för några år sedan.

mat-0111

mellangrädde
majonnäs
1 burk ärtor
salt
vitpeppar

Gör så här:
Vispa grädden och blanda i de övriga ingredienserna efter smak.

mat-0141

Receptet tillhör Grönsaker och rotfrukter, Snabbt, Sås, dipp och röror
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Rostad potatissallad

Den här goda potatissalladen bjöd min vän Jenny oss på för några år sedan. Den passar perfekt till grilla.

mat-0043

8-10 potatis
olivolja
salt

Dressing:
5 soltorkade tomater (gärna Ridderheims)
1 rödlök i smala klyftor
1 msk hackad kapris
1 msk hackad persilja
2 ½ msk olivolja
1 ½ msk balsamvinäger
svartpeppar
ev. mer salt

Gör så här:
Skrubba potatisen och skär dem i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt med lite olivolja och salt, tillaga i 225 tills de är klara (ca. 30 minuter).
Blanda ingredienserna till dressingen i en stor skål och låt stå en stund. Vänd i den klara potatisen och ev. mer salt.

mat-0091

Receptet tillhör Grillat, Grönsaker och rotfrukter, Potatis, Sallad
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Nässelsoppa

För några år sedan blev vi bjudna på kalas där den här  nässelsoppa severades till förrätt. Det är numera en nybliven tradition att att vi bjuder mina föräldrar på nässelsoppa kring Valborg. Min pappa plockar nässlorna och jag kokar soppan.

 

valborg-039

ca 2 liter späda nässlor
ca 1 liter vatten
ev. en lite knippe gräslök
2 tärningar grönsaksbuljong
2 msk smör
3 msk mjöl
½ tsk hel anis
½ tsk hel fänkål

Gör så här:
Förväll nässlorna i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Sila bort nässlorna och spara vattnet. Mixa nässlorna och ev. gräslök. Mortla kryddorna. Smält smöret och låt kryddorna fräsa med en kort stund. Vispa i mjölet och häll i lite av vattnet från förvällningen. Häll på resterande vatten (ca 1 l). Häll i nässlorna och låt koka ca 3 minuter. Servera med en klick creme fraiche och en ägghalva.

Receptet tillhör Billigt, Grönsaker och rotfrukter, Soppa
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Broccoli och ädelostpaj med bacon

Det här är en av mina favoritpajer! Jag älskar broccoli tillsammans med ädelost och bacon, de smakerna passar verkligen ihop. Snart åker vi ut till vår lilla stuga och firar in våren. Trevlig Valborg!

 

mammas-kamera-022

Valfri pajdeg, jag brukar använda en pajdeg med kesella

600 gr broccoli
1 paket bacon
ca 150 gr ädelost
3 ägg
1 burk crème fraiche 34 % och 1 ½ dl mjölk
eller 1 burk lätt crème fraiche och 1 ½ dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Gör så här:
Koka broccolin i lättsaltat vatten tills de blir lite mjuka. Knaperstek bacon och låt de ligga på hushållspapper. Riv ädelosten och blanda med ägg, crème fraiche, mjölk, salt och peppar. Förgrädda pajskalet och fördela broccoli och bacon. Häll på ostblandningen. Tillaga i 200 gr i ca 20 minuter tills pajen har fått fin färg och ostblandningen har stannat. Låt pajen stå en stund och servera den sedan med en grönsallad.

Receptet tillhör Grönsaker och rotfrukter, Jag gillar!, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Borsjtj - Rysk rödbetssoppa

Jag gillar soppor av olika slag och detta är en favorit, riktigt härlig färg och enkel att göra!

 mat-006

7 rödbetor
2 gula lökar
2 små morötter
ca 250 gr vitkål
1 ½ dl vatten
3 buljongtärningar, grönsak
1 lagerblad
svartpeppar och salt
1-2 msk vinäger

Gör så här:
Skala och strimla grönsakerna, spara en rödbeta som ska rivas. Fräs grönsakerna lite smör och tillsätt vatten, buljong, lagerblad, salt och peppar. Låt soppan koka i ca 30 minuter. Smaka av med vinäger och ev. mer salt och peppar. Tillsätt den rivna rödbetan (för färgens skull). Servera med en klick gräddfil eller turkisk yoghurt.

Receptet tillhör Billigt, Grönsaker och rotfrukter, Soppa, Vegetariskt
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Broccolisås

Jag har provat ännu ett recept från Mauds kokbok. Vi lagade en broccolisås som vi åt pasta till. En riktigt snabb rätt som är perfekt om man gillar ädelost.
1

500 gr broccoli
ca 140 gr ädelost (vi tog gorgonzola)
1 dl crème fraiche
(ev. 1 vitlök)
salt och peppar

Gör så här:
Koka broccolin mjuk i lättsaltat vatten. Ta upp och spara några små broccolibuketter och lite av kokvattnet. Mixa broccolin med stavmixer och finfördela osten i, tillsätt crème fraiche och kokvatten till lagom konsistens. Smaka av med lite peppar och eventuellt salt. Garnera med de sparade broccolibuketterna och servera till nykokt pasta.

Receptet tillhör Grönsaker och rotfrukter, Pasta, ris och gryn, Sås, dipp och röror, Vegetariskt
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS