Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Fylld kalkon

I helgen har vi firat min kära sambo som har fyllt år. Vi lagade kalkon för första gången, en perfekt bjudmat. Den räcker till många och går utmärkt at göra i förväg!

mat-0044

Ca 5 kg kalkon

Fyllning:
3 brödskivor av vitt bröd
150 gr hackade katrinplommon
ca ½ dl grovhackad färsk timjan
50 gr smör i kuber

ca 100 gr smör till att pensla kalkonen med.

Sås:
ca 6 dl sky
4 dl crème fraiche
1 msk svartvinbärssaft
svartpeppar
mörk soja
maizena brun redning

Gör så här:
Om kalkonen är fryst tar det några dygn för den att tina i kylskåpet, så planera i god tid.
Tärna brödet och blanda dem med de övriga ingredienserna till fyllningen. Lägg kalkonen med bröstet upp på en ugnsform och stoppa i fyllningen. Tillaga i ugnen på ca 175 grader. Pensla kalkonen med smör med jämna mellanrum i början. När kalkonen har fått en gyllene färg så täck den med aluminiumfolie.  Ös kalkonen med den sky som kommer i ugnsformen. Tillaga i ca 3 timmar tills kalkonen inte släpper ifrån sig någon rosa köttsaft. Låt kalkonen svalna och tranchera den. Om kalkonen ska ätas senare går det utmärkt att värma köttet i ugnen under aluminiumfolie tills den är lagom varm. Vi serverade den med potatis och en sås, sallad och kokta grönsaker.

Receptet tillhör Kött
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Smörgåstårta med skink- och äggfyllning

Nu är sommaren snart över och det börjar bli dags att njuta av hösten och allt som den har att erbjuda! Sommaren har bestått av en hel del bad och sol och självklart en massa grilla. Många födelsedagar har vi avverkat och på min stora dag bjöd jag på en mycket god smörgåstårta, receptet är en snabbvariant av denna. Den kommer jag att garanterat göra om.

alvin5-ayr-0031

4 hönekakor

Fyllning:
200 gr skinka i små bitar
6 st hårdkokta ägg, finhackade
1 st lite gul lök, finhackad
2 dl bostongurka
3 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör så här:
Lägg samman två hönekakor så att de bildar en rund botten. Blanda samman fyllningen och bre på hälften. Lägg på de andra två hönekakorna och bre på resterande fyllning. Låt stå en stund, gärna till dagen efter. Garnera med räkor och annat gott.

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Kött, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Viltplanka

Plankstek är en av mina riktiga favoriter. Ibland brukar vi byta ut bearnaisesås mot en god svampsås och använder oss av ett viltkött, en viltplanka helt enkelt!

mat-021

Receptet tillhör Gratäng, Kött, Potatis, Sås, dipp och röror, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Potatissallad och fläskfilé med smak av citron

Min mamma bjöd för ett tag sedan på en god middag med fläskfilé och potatissallad. Maten hade en god och frisk smak av citron. Middagen är beräknad för fyra portioner och kommer ursprungligen från tidningen “Land”

stockholm-och-bjorkvik-027

Fläskfilé:
600 gr fläskfilé

smör
nymalen peppar

Marinad till fläskfilén:
1 citron, saft och skal
2 msk hackad färsk rosmarin
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk honung
ca 1 tsk salt

Gör så här:
Ta fram i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 125 grader. Bryn filén runt om i smör i stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med peppar. Stick in en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67 grader. Blanda marinaden i en plastpåse. Marinera köttet över natten eller cirka 1 dygn i kylen. 

Potatissallad:
ca 750 kokt potatis
¾ dl olivolja
2 msk pressad citron
½ dl kapris
1 msk dijonsenap
flingsalt
nymalen peppar
1 msk flytande honung
1 burk kronärtskockshjärtan
1 rödlök
1 knippe rädisor
2 dl hackad färsk dill och persilja

Gör så här:
Skär potatisen i bitar. Blanda olja, citronsaft., kapris, senap och honung. Krydda med salt och peppar. Vid servering: dela kronärtskockorna, hacka löken, skiva rädisorna och hacka örterna. Vänd ner grönsakerna och örter i salladen.

Kall citronsås:
2 dl crème fraiche
skal av ½ citron
½ msk citronsaft
2 msk hackad dill och persilja
½ msk honung
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Receptet tillhör Kött, Potatis, Sallad
Etiketter: , , , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Whiskeymarinad

Förra helgen gjorde vi en marinad med whiskey. Jag har inga större kunskaper om just whiskey med den vi använde var nog ganska mild i smaken. Vi marinerade flintastekar av vildsvin och krydde sedan med lite grillkrydda vid grillningen.
astrid-lindgrensvarld-032
4 pressade vitlökar
3 msk kinesisk soja
1 ½ msk råsocker
1 msk chilisås
½ dl olivolja
¾ dl whiskey

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser och låt köttet ligga i marinaden några timmar. Torka av köttet och krydda med lite grillkrydda eller enbart salt.

Receptet tillhör Grillat, Kött, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Jordnötssås

Jag gillar jordnötssås och hittade de här recepten i en gammal Buffétidning. Såsen kan serveras till kycklingspett men här hemma bytte vid kycklingfilén mot vildsvinsstek och det funkade fint. Vi åt med nudlar och wokade grönsaker till. Ibland brukar vi servera banan och ananas som steks i grillpanna, gott!

 mat-0032

Jordnötssås

Ingredienser:
1-2 msk röd currypasta
3 dl kokosmjölk
1 dl jordnötssmör (gärna osaltat)
1 dl vatten
1 tsk kycklingfond
1 msk råsocker
2 msk färskpressad limejuice
1-2 msk asiatisk fisksås
olja till stekning

Gör så här:
Fräs currypasten på medelvärme i 1 tsk olja ca 1 minut. Häll på kokosmjölk. Rör i jordnötssmör, vatten, fond och socker. Koka ihop 2-3 minuter. Ta från värmen och tillsätt limejuice och fisksås.

500 g kycklingfilé (eller vildsvinsstek)

Marinad:
2-3 citrongrässtjälkar (jag tog istället limeskal från 1 lime)
3 vitlöksklyftor
2 msk röd currypasta
2 msk råsocker
1/2 dl jordnötssmör (gärna osaltat)
1/2 dl asiatisk fisksås
ca 1 1/2 dl färskpressad limejuice (5 lime)
blötlagda träspett

Gör så här:
Skär köttet i 1-2 cm breda strimlor. Skär den tjockare delen av citrongräset i bitar. Ta inte med den tunna, torra delen. Skala och skär vitlöken i bitar. Lägg detta och övriga ingredienser till marinaden i en matberedare. Mixa slätt. Blanda marinaden med kycklingen i en bunke eller i en plastpåse. Låt marinera minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225°grader. Trä köttstrimlorna på spett. Lägg spetten på bakplåtspappersklädd plåt. Ugnsstek i ca 15 minuter tills de är klara.

Receptet tillhör Kyckling, Kött, Sås, dipp och röror, Vilt
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Biff i sambalgrädde

 Den här snabba och lätta pastagrytan brukar vi göra lite nu och då. Vi brukar byta ut lövbiffen mot finstrimlat vildsvinskött och det funkar fin tycker jag!

mat-0101

Receptet tillhör Kött, Pasta, ris och gryn
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Mufflonfår!?

Som ni kanske har förstått är min kära sambo jägare. I vår frys finns både vildsvin, dovhjort, rådjur, hare och älg. Hare är det som enligt min mening har den mest utpräglade viltsmaken och passar sig bäst som gryta. Hjort och rådjur har också en tydlig viltsmak som man måste ta hänsyn till så man tillagare det skulle tex aldrig göra en wok på detta  :)  Vildvinskött och älgkött är det som har minst viltsmak och kan tillgas som nöt och fläsk. Vildsvinsköttet är mycket mörkare i färgen än tamgrisen och är inte alls lika fet, jag tycker det köttet är mycket användbart som ni kanske har märkt. 

Jag gillar att äta viltkött för det är både gott och nyttigt, har hört att det bla innehåller mer järn än tamdjur.  Nu har sambon även skjutit ett mufflonfår! Undra hur man tillagar det? Ut på nätet och leta!!!


Bild: Jägarförbundet

Receptet tillhör Kött, Okategoriserade, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Tjälknöl

Jag älskar tjälknöl! Det är perfekt bjudmat då den kan förberedas dagen innan. Denna gång använde vi oss av hjortinnanlår men det går alldeles utmärkt att använda sig av stekar som inte är lika möra, franskyska av nöt funkar fint!
mat-0131
Tjälknöl med potatisgratäng och några skivor lammfilé

 

Ca 1 kg stek

Kryddlag:
4 dl vatten
ca 1 dl mörk soja
1 dl salt
3 pressade vitlökskryftor
1 tsk nymalen svartpeppar (grovt malt)

Gör så här:
Ta det djupfrysta köttet och lägg i en ugnsform. Sätt ugnen på 75 grader. Låt steken stå flera timmar, svårt att ange en tid då det är väldigt beroende på köttets storlek. När steken visar 60 grader kan man öka ugnstemperaturen till 200 grader för att få en brunare yta. Vi tog vår stek vi 63 grader och vi tyckte det blev lagom rött. Vid 68 grader är köttet rosa och vid 73 grader är köttet genomstekt.
Blanda lagen i en fryspåse och lägg den varma steken i påsen. Låt den ligga i ca 4 timmar. Vänd gärna steken några gånger så att alla sidor blir marinerade. Skär upp i tunna skivor och servera med potatisgratäng och grönsallad.

Receptet tillhör Jag gillar!, Kött
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Strutsbiff och potatisgratäng

I helgen bjöd min mamma på strutsbiff från Stigtomta Struts! Första gången jag provar detta kött och jag tycker att det var mycket mört och gott. Mamma förstekte köttet i stekpanna för att sedan tillaga det till 63 grader i ugnen. Vi åt det med potatisgratäng och sallad. Tack för maten mamma!
b-014

bjorkvik-033

Receptet tillhör Kött
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS