Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Söndagsgryta

Hemma åt vi ofta gryta och stekar på söndagar, perfekt tillfälle för lite långkok. Vi hade rådjur som vi skar upp i grytbitar men det funkar med vilket kött som man vill.

mat-059

Ca 1 kg grytbitar (vi hade rådjur)
1 gullök i klyftor
1 krossad vitlök
1 dl portvin
2 dl rött vin
3 dl vatten
2 msk fond (vi hade viltfond)
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 msk mörk soja

1 paket bacon
skogsvamp
2 stora morötter
salt och peppar
2 dl grädde
ev. redning

Gör så här:
Bryn köttet i en gryta. Häll i vitlök, gullök, vatten, fond, portvin, rött vin, kryddorna och låt koka i ca en timme. Stek bacon och svamp tillsammans, skala och skär morötterna i bitar och låt det koka med tills morötterna är mjuka. Häll i grädde och red ev. av. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och grönsaker.

Receptet tillhör Grytor, Kött, Potatis, Vilt
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Currygryta med plock

Denna superenkla currygryta hittade jag i en av Maud Onnermarks kokböcker som jag fyndade på bokrean. Den finns även här. Tillsammans med de olika tillbehören är detta riktigt gott :)
020

900 gr fläskkött, t.ex. filé eller skinkstek
1 msk smör
1 tsk salt
2 tsk curry
2 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 ½ dl vatten
1 msk soja

Tillbehör:
ris
skivade bananer
jordnötter
russin
kokosflingor
mango chutney 

Gör så här:
Skär köttet i strimlor. Bryn det i omgångar i smöret. Flytta över till en gryta. Salta, smaksätt med curryn och låt den fräsa med 1 min. Strö över vetemjöl och rör om. Tillsätt grädde, vatten och soja. Låt koka ca 10 min. Rör om någon gång under tiden. Smaka av om det behövs med mer salt och curry. Servera med de olika tillbehören.

Receptet tillhör Kött, Pasta, ris och gryn
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Kotletter med soltorkade tomater

Min gulliga kollega Johanna tipsade om denna rätt med sås med soltorkade tomater. Egentligen ska man använda sig av kycklingfilé eller fläskfilé men hemma hos oss blev det benfri kotlettrad av vildsvin och det blev hur gott som helst.

400 gr kycklingfilé, fläskfilé eller kotletter
ca 8 soltorkade tomater i olja (gärna Ridderheims för de är supergoda!)
1 burk Crème Bonjour vitlöksost
1 burk Crème fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde eller mjölk
soja
salt och peppar
Jag tog även ca 1 msk av den goda kryddningen och oljan från Ridderheims soltorkade tomater i såsen.

Gör så här:
Skär köttet i skivor och strimla tomaterna (Jag bultade lite på kotletterna!). Stek de klara i oljan från de soltorkade tomaterna. Tillagas kycklingfilé eller fläskfilé kan de övriga ingredienserna hällas i och kokas som gryta. Jag tog däremot mina kotletter och la i en ugnsform och hällde över såsen och tillagade de i 175 grader i ca 30 minuter (spädd ev. med lite mer mjölk). Vi serverade med pressad potatis och kokta grönsaker.

002

Receptet tillhör Kyckling, Kött, Potatis, Sås, dipp och röror, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Baconlindad rådjursytterfilé med hasselbackspotatis

Att helsteka ytterfilén av rådjur i svag värme gör den väldigt mör och fin. Tillsammans med bacon blir det riktigt gott. Vi åt med hasselbackspotatis, en riktig klassiker när jag var barn som vi gör allt för sällan! 

Hasselbackspotatis
2-3 potatisar per person
smält smör
salt
(ströbröd)
riven ost

Gör så här:
Skala potatisen och skär skåror i potatisen, inte ända igenom. Använd gärna två skärbrädor på varandra så att den ena fungerar som stopp. Ställ potatisen med skårorna upp i en form. Pensla med smält smör och salta. Ställ in de i ugnen på 225 grader tills de är mjuka (ca 45 minuter). Pensla med smör några gånger när de är i ugnen. När de nästan är klar strö över ströbröd och riven ost
mat_0482

Baconlindad rådjursytterfilé
Ytterfilé av råddjur eller hjort
bacon
svartpeppar

Gör så här:
Krydda ytterfiléerna med svartpeppar och linda in de i bacon. Stek i smör tills de har fått fin färg. Linda in köttet i aluminiumfolie och lägg på ugnsfast form. Tillaga i ca 175 grader (eller lägre) tills köttet har blivit ca 60 grader i innetemperatur, eller mer beroende på hur tillagad man vill ha köttet.
mat_055       mat_054

Vi åt köttet och potatisen med svampsås, mums!
mat_064

Receptet tillhör Kött, Potatis, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Premiär grillning

I helgen hann vi med att premiär grilla! Vi åkte ut till vår lilla stuga som ligger i djup vintersömn. Vi grillade vildsvinskotletter och majs som vi hade förkokats hemma. I ett aluminiumknyte hade vi färdigkokt tärnad potatis med lite smör, salt och hackad dill. Medelhavsmuffins fick också följa med. Suget efter våren och sommaren blev ännu större…åh vad jag längtar!
mat_stugan_018

Receptet tillhör Grillat, Kött, Potatis, Snabbt, Vilt
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Porterstek

Den här steken är otroligt enkel att göra och i princip omöjlig att misslyckas med. Den tar lite tid i grytan men såsen gör det verkligen värd att vänta på!

u

1-1/12 kg nötstek (jag tog vildsvin och det blev jättegott det med)
33 cl  Porter , ett mörkt sött öl med smak av kaffe och choklad
½ dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl mörk soja
5 st hela svartpepparkorn
5 st enbärskorn
1 tsk timjan
2-3 köttbuljongtärningar
2 krossade vitlöksklyftor
1 gullök i klyftor

5 dl sky från steken
2 ½ msk vetemjöl
1 dl grädde av valfri sort

Gör så här:
Blanda alla ingredienser förutom vetemjölet och grädden i en gryta och lägg i köttet. Låt det sjuda under lock i ca 1 -1 ½ timme. Ta upp köttet och låt det vila. Sila under tiden skyn och häll det i en kastrull. Blanda grädden och mjölet och häll i skyn. Låt det koka några minuter. Skår upp köttet och servera med potatis, svartvinbärsgelé och brysselkål. (Brysselkål är verkligen super gott till porterstek, dock gillar ingen annan i familjen det så de fick broccoli)

Receptet tillhör Kött
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Snabb wok

Med frysta wokgrönsaker och färdig sås blir wok en riktig turbomat. Har upptäckt teriykisås, en söt japansk soja sås som fick åka i idag.
mat_och_film_005

Snabb wok:
400 gr fin strimlat kött (jag hade vildsvins innanlår)
1 påse wokgrönsaker (600 gr)
1-2 finhackade vitlökar
1 tsk sambal oelek
2 msk soja
3/4 dl teriyakisås

Bryn köttet i lite olja. Lägg i vitlök, sambal oelek och grönsakerna och låt det fräsa. Häll i soja, teriyakisås. Servera med nudlar eller ris och gärna mer sambal oelek om man gillar lite hetta

Receptet tillhör Grönsaker och rotfrukter, Kött, Pasta, ris och gryn, Snabbt, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Sjömansbiff

 Sjömanbiff är riktig husmanskost. Är väldigt få ingredienser men tar lite tid i ugnen. Väl värt att vänta på!

mat_0061

 400-500 gr innanlår av nöt (jag använde innanlår av vildsvin och det funkade bra)
7-10 potatisar av fast sort
3 gula lökar
1 stor morot
½ tsk salt
1 öl 33 cl
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
svartpeppar efter smak

Gör så här:
Skär köttet i tunna skivor och bryn i smör, sSkär köttet i mindre bitar. Skiva lök och stek sakta i smör tills de blir mjuka. Skala potatis och morot, skiva i tunna skivor. Lägg hälfen av potatisen i en ugnsform. Lägg morot, lök och kött i mellanlager och resterande potatis överst. Lös upp buljongtärningen i vatten och häll över. Salta och peppra, häll över ölen.
Tillaga i 200 grader i drygt en timme, känn så att potatisen är mjuk. Smaklig måltid.

Receptet tillhör Billigt, Grönsaker och rotfrukter, Kött, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Biff Stroganoff

biffstroganoff1

Biff Stroganoff är både lätt att göra och gott att äta. Rätten lär ha fått sitt namn av en rysk greve med just namnet Stroganoff. Den gjord på korv är självklart god, men jag tycker att den som är gjord med kött ärgodast. Själv valde vi att utesluta själva biffen och använde oss istället av kotlett av vildsvin, funkar bra det med.

500 gr finstrimlat kött
1 gullök hackad i bitar
1 liten vitlök
1 msk vetemjöl
4 msk tomat puré
3 tsk fransk senap
2 dl grädde av valfri sort
1 dl gräddfil eller 1 dl grädde till
Salt och peppar.

Bryn köttet i en gryta. Tillsätt den gula löken och låt den få steka med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl. Häll på grädden, gräddfilen, senap, salta och peppra. Sjud på svag värme tills köttet är mört. Servera med ris och grönsaker.

Receptet tillhör Grytor, Kött, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Hjortmedaljong med rotfrukter och svampsås

 

Rotfrukter som tillagas i ugn är en riktig favorit hos mig. Idag hade vi rödbetor, morötter och palsternacka. 

svamp300

Gula kantareller från höstens skogspromenader.

Skala och klyfta rödbetor, morötter och palsternacka. Olja en långpanna och lägg i rotfrukterna. Skiva vitlök och strö över (de kan få en viss besk smak om de blir för tillagade). Salta och peppra. Tillaga rotfrukterna i 225 grader i ca 35 minuter eller tills de är mjuka och har fått fin färg.

Svampsås med viltsmak:
Skogsvamp
Smör
Salt och vitpeppar
Smörstek svampen, salta och peppra.

1 frp crème fraiche (34%)
1 dl mjölk
1 msk viltfond
¼ tsk timjan, smula
Skvätt rödvin (ca 2 msk)
Kinesisk soja (några droppar för färgens skull)
Salt och peppar efter smak

Blanda övriga ingredienser i en kastrull och låt det få ett uppkok. Tillsätt de smörstekta svamparna.

Salta och peppra medaljongerna och smörstek de några minuter på varje sida.

hjort_och_rotfrukter

Receptet tillhör Grönsaker och rotfrukter, Jag gillar!, Kött, Sås, dipp och röror, Vilt
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS