Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Tekakor

Under min uppväxt bakade min mamma ofta bröd och tekakorna var en favorit. Stina i Skattegårdens tekakor hette de och skrivet på en lapp. Ursprungligen från våra dåvarande grannar familjen W. tror min mor. 

tekakor1

 

Gör såhär: 
1 liter mjölk
4 dl havregryn (jag använde fiberhavregryn)
1 tsk salt
½ dl sirap
100 gr smör
100 gr jäst
Lagom med vetemjöl står det i receptet. Jag använde ca 2 liter och det verkar fungera bra.

tekakor

Koka havregrynen, hälften av mjölken till en gröt. Lägg i smöret och låt det smälta, blanda i sirapen. Smula jästen i en bunke. Häll över grötblandningen när den har blivit 37 grader. Häll i mjölet och arbeta ihop degen. Dela genast upp degen i ca 30 bitar (brödet ska endast jäsa en gång). Forma till runda bullar och platta ut så att de är ca 1 cm. Lägg de på bakpappersklädd plåt. Nagga med en gaffel och låt jäsa under duk i ca 30 minuter.

tekakor3

Grädda tekakorna i 225 grader i 10-12 minuter. Låt kallna på galler under en duk.

Receptet tillhör Bakat, Barnfavorit, Mellanmål, Paj, pizza och smörgåsar
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS