Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Potatissallad med soltorkade tomater och valnötter

På midsommar gjorde Robert en riktigt god potatissallad.

midsommar-068
kokt färskpotatis
strimlad rödlök
gräslök
soltorkade tomater i olja
olja från de soltorkade tomaterna (Ridderheims är godast!)
valnöter
salt

Gör så här:
Skär potatisen i bitar och blanda samman med de övriga ingredienserna. Låt stå en stund och servera till grillat kött.

Receptet tillhör Midsommar, Potatis, Sallad
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Jordgubbstårta med rabarberkompott och chokladtryffel

Efter att ha sett den här tårtan blev jag sugen på att göra något liknande till midsommarfikat.

midsommar-087
Tårtan serverades i midsommarnattsmörkret, därav det konstiga ljuset.

Den här vaniljkrämen är så god! Det blir väldigt mycket vaniljkräm och allt går inte åt i tårtan så halva satsen skulle räcka. Färdig marsánsås funkar säkert det med men blir inte lika gott :)

Vaniljkräm:
1 skårad vaniljstång
5 dl mjölk
5 st äggulor
1 ½ dl socker
3 msk maizena
2 dl vispad grädde

Gör så här:
Koka upp mjölken med vaniljstången. Rör ihop äggulorna, sockret och maizenan. Om det blir för tjockt tillsätt 1 msk vatten. Häll mjölkkoket över äggblandningen och rör runt. Häll tillbaka koket i grytan. Koka under kraftig vispning tills det blir en tjock kräm. Sila krämen och låt den svalna. Blanda den vispade grädden med vaniljkrämen.

Tryffel:
100 gr mjölkchoklad
¾ dl vispgrädde
½ msk smör

Gör så här:
Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om till en slät tryffel. Blanda i smöret.

Rabarberkompott:
175 gr rabarber
2 msk vatten
1 dl syltsocker

Gör så här:
Ansa och skiva rabarbern tunt. Lägg den i en kastrull. Häll på vattnet och koka rabarbern mjuk under lock ca 5 min. Tillsätt syltsocker och koka ca 2 min. Låt kallna.

Vispgrädde till garnering

Gör tårtan så här:
Fördela och bred ut chokladtryffel på den understa bottnen. Lägg på bottnar, fördela och bred ut rabarberkompott och vaniljkräm. Lägg på den sista botten. Bred på vispad grädde och garnera med jordgubbar.

Receptet tillhör Bakat, Barnfavorit, Bär och frukt, Efterrrätt, Midsommar, Sött
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Nubberöra

Familjen K hade gjort en riktigt god nubberöra som de hade med sig.

midsommar-010

Nubberöra:
1 burk matjessill
4 ägg
0.5 gul lök
0.5 röd lök
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1 burk röd stenbitsrom
1 knippe dill
1 knippe persilja

Gör så här:
Hårdkoka äggen och dela i bitar. Häll av sillspadet och dela sillen i små bitar. Finhacka löken och lägg ner den och sillen i en bunke. Tillsätt alla ingredienserna utom persiljan, blanda försiktigt ihop. Dekorera röran med persiljan. Servera på knäckebröd.

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Midsommar
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Glad midsommar!

Nu är midsommarhelgen över och vi har njutit med våra vänner familjen K i vår lilla stuga på landet. Det har varit små grodor kring stången, fiskdamm och blomsterkransar, olika sillinläggningar och så den obligatoriska snapsen.

Min mamma gör alltid en klassisk inläggning som jag älskar, så i år fixade jag en egen.

 midsommar-009

Klassisk sill
1 Inläggningssill
½ dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
1½ dl vatten
1 lagerblad
2 tsk krossad kryddpeppar
1/2 tsk krossad vitpeppar
5 st kryddnejlikor
1 rödlök

Gör så här:
Koka upp ättikssprit, vatten, strösocker, lagerblad och kryddor. Låt lagen kallna. Skölj sillfilérna och skär dem i bitar. Varva sillen med skivad rödlök och häll över lagen (det är viktigt att lagen täcker sillen).
Låt stå kallt i minst 4 timmar, helst över natten.

midsommar-028
Hallands Fläder i våra små glas.

Vi provade även att göra en äpple- och pepparrotssill.

midsommar-008

Äpple- och pepparrotssill
1 hårt äpple, syrligt, urkärnat, finhackat
2 dl crème fraiche
450 g 5-minuterssill
4 tsk pepparrot, finriven
1 dl dill, eller
gräslök, finhackad
3 krm salt
1 krm vitpeppar, finmalen

Gör så här:
Blanda äpple, crème fraiche, sill, pepparrot, dill, kapris, salt och peppar. Görs med fördel ett dygn i förväg.

 Under helgen åt vi mycket gott och de resterande recepten kommer senare.

Receptet tillhör Dryck, Fisk och skaldjur, Midsommar
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS