Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Köttfärspaj med svamp och ädelosttäcke

Jag blev inspirerad av Tinas köttfärspaj men använde mig av ädelost istället. Jag älskar ju svamp så denna paj passade mig perfekt, värre var det med de mindre familjemedlemmarna… :)

mat-0152

Valfri paj deg, jag använde mig av denna.

ca 500 gr köttfärs
2 st gula lökar
½ dl kantareller
salt och peppar
4 dl crème fraiche
2 dl majonnäs
140 gr ädelost

Gör så här:
Hacka löken och stek den med svampen. Stek köttfärsen i lite smör och blanda den sedan med svampröran. Salta och peppra. Lägg ner blandningen i det obakade pajskalet. Blanda crème fraiche, majonnäs och ädelost i en skål. Bred blandningen över köttfärsfyllningen. Baka pajen i ugnen i ca 20 - 30 minuter på 200 grader.

Receptet tillhör Färs, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Pajdeg med bakpulver och mjölk

Jag brukar göra pajdeg med kesella men nu provade jag en pajdeg som Tina har gjort. Pajskaler blev väldigt brödigt och gott!

4 dl mjöl
50 gr smör, rumstempererat
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
salt

Gör så här:
Denna enkla pajdeg passar till alla matpajer. Blanda alla ingredienser till pajdegen och knåda ihop dem till en smidig deg. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och klä in en pajform med degen. Grädda när fyllningen är i.

Receptet tillhör Bakat, Paj, pizza och smörgåsar
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Kycklingröra med curry och mangochutney

Jag gjorde en mycket god curryröra som jag fyllde ett pitabröd med. Kommer garanterat göra den igen till någon kommande picknick som fyllning till baugett.

mat-0102

500 gr kycklingfilé
salt och peppar
olja eller smör

2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 tsk curry
1 msk mango chutney
5 cm purjolök i små bitar
salt och peppar

Gör så här:
Skär kycklingen i mindre bitar. Stek bitarna i olja eller smör och salta och peppra efter smak. Låt kallna. Blanda samman de övriga ingredienserna och låt röran vila en stund. Servera i pitabröd med sallad, tomat och gurka.

Receptet tillhör Kyckling, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Bröd med frukt och nötter

För ett tag sedan gjorde jag Ernst enkla bröd. Mycket torkad frukt och nötter.

m7
2 tsk bikarbonat
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 liter naturell yoghurt
2 dl hela hasselnötter
2 dl skalade solrosfrön
2 dl mörk sirap
3 dl torkade fikon eller aprikoser
2 dl russin
2 tsk salt

Gör så här:
Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke. Slå i yoghurten, nötterna och de torkade frukterna samt sirapen. Smöra en avlång brödform och istället för att bröa formen strö på antingen lite skalade solrosfrön eller pumpakärnor. Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen. Se till att inte fylla formen ända upp till kanten, eftersom det jäser med bikarbonaten. Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten. Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön eller pumpakärnor. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen och låt stå i 60 minuter. Därefter, sänk temperaturen till 175 grader och låt stå i 30 minuter för att undvika att det blir bränt.

Receptet tillhör Bakat, Bär och frukt, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Smörgåstårta med skink- och äggfyllning

Nu är sommaren snart över och det börjar bli dags att njuta av hösten och allt som den har att erbjuda! Sommaren har bestått av en hel del bad och sol och självklart en massa grilla. Många födelsedagar har vi avverkat och på min stora dag bjöd jag på en mycket god smörgåstårta, receptet är en snabbvariant av denna. Den kommer jag att garanterat göra om.

alvin5-ayr-0031

4 hönekakor

Fyllning:
200 gr skinka i små bitar
6 st hårdkokta ägg, finhackade
1 st lite gul lök, finhackad
2 dl bostongurka
3 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör så här:
Lägg samman två hönekakor så att de bildar en rund botten. Blanda samman fyllningen och bre på hälften. Lägg på de andra två hönekakorna och bre på resterande fyllning. Låt stå en stund, gärna till dagen efter. Garnera med räkor och annat gott.

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Kött, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Tacotårta

Jag gjorde en tacotårta för ett tag sedan. Alltid kul att variera sig!

mat-0161
2 hönökakor
2 paket mjukost med tacosmak
500 gr köttfärs
tacokryddor
3 tomater i tärningar
rikligt med riven ost

Gör så här:
Lägg en hönökaka på en ugnsplåt och bred på ett paket taco ost. Stek köttfärsen klar och blanda i tacokryddor och lite vatten, låt puttra tills vattnet är borta. Häll hälften av färsen över brödet och strö över hälften av tomaterna och hälften av den rivna osten. Lägg på den andra brödskivan och lägg på ost, färs, tomater och riven ost. Gratinera i 200 grader i ca 10 minuter. Servera med tacosås och sallad.

mat-0171

Receptet tillhör Färs, Paj, pizza och smörgåsar, Texmex
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Medelhavspaj

Den här pajen bjöd min bror och hans sambo på för några år sedan och den gör jag lite då och då, riktigt god

 stockholm-058

Valfri pajdeg som förgräddas

250 gr bladspenat, fryst funkar fint
1 liten purjolök
6-8 soltorkade tomater, strimlade
200 gr fetaost i tärningar
ev. kärnfria kalamataoliver

4 ägg
3 dl mjölk
en knivsudd muskotnöt
1 tsk mejram
salt och peppar

Gör så här:
Tina bladspenaten och pressa ut vätskan. Skiva purjolöken och fräs den tillsammans med bladspenaten. Fördela spenatfräsen i pajdegen och lägg även på tomaterna, fetaosten och oliverna. Vispa samman ägg, mjölk och kryddor, häll blandningen i pajskalet. Grädda ca 30 minuter i 225 grader tills pajen fått fin färg och äggblandningen har stannat. Servera med sallad! 

stockholm-061

Receptet tillhör Grönsaker och rotfrukter, Paj, pizza och smörgåsar, Vegetariskt
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Räk- och mangosmörgås

Räksmörgåsar är alltid lika gott. Denna gång blev det en liten röra med både mango och koriander.

skalade räkor
mangotärningar
salladslök, skivad
sambal oelek
färsk koriander
avokado
limesaft

Gör så här:
Blanda samman allt och servera på rostat bröd.

stockholm-063

Receptet tillhör Bär och frukt, Fisk och skaldjur, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: , , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Olivröra

Den här snabba och goda olivröran kommer jag garanterat att göra igen. Perfekt på en crostini. Det är bara att mixa en burk med avrunna ansjovisfyllda oliver så är det klart!

stockholm-och-bjorkvik-081

Receptet tillhör Paj, pizza och smörgåsar, Snacks, Sås, dipp och röror, Vegetariskt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Rabarber- och jordgubbspaj med vitchoklad och kokos

I helgen gjorde vi en riktigt god paj. Det är en variant av den här blåbärspajen.

 stockholm-och-bjorkvik-051

ca 300 gr rabarber i små bitar
ca 300 gr jordgubbar i bitar (frysta funkar bra)
2 msk potatismjöl
100 gr vit choklad, hackad i bitar
1 dl riven kokos
2 dl havregryn
1 dl råsocker
100 gr smör i kuber

Gör så här:
Rör ihop rabarber, jordgubbar och potatismjöl i en pajform. Blanda choklad, kokos, havregryn, socker och kallt smör. Nyp ihop till en smuldeg och strö över rabarber och jordgubbar. Baka pajen i 200 grader i ca 15 minuter tills den har fått en gyllende färg. Servera med vaniljgalss!

stockholm-och-bjorkvik-050

Vi smakade svenska jordgubbar till pajen, mums!

Receptet tillhör Bakat, Bär och frukt, Efterrrätt, Paj, pizza och smörgåsar, Sött
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS