Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Broccoli och ädelostpaj med bacon

Det här är en av mina favoritpajer! Jag älskar broccoli tillsammans med ädelost och bacon, de smakerna passar verkligen ihop. Snart åker vi ut till vår lilla stuga och firar in våren. Trevlig Valborg!

 

mammas-kamera-022

Valfri pajdeg, jag brukar använda en pajdeg med kesella

600 gr broccoli
1 paket bacon
ca 150 gr ädelost
3 ägg
1 burk crème fraiche 34 % och 1 ½ dl mjölk
eller 1 burk lätt crème fraiche och 1 ½ dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Gör så här:
Koka broccolin i lättsaltat vatten tills de blir lite mjuka. Knaperstek bacon och låt de ligga på hushållspapper. Riv ädelosten och blanda med ägg, crème fraiche, mjölk, salt och peppar. Förgrädda pajskalet och fördela broccoli och bacon. Häll på ostblandningen. Tillaga i 200 gr i ca 20 minuter tills pajen har fått fin färg och ostblandningen har stannat. Låt pajen stå en stund och servera den sedan med en grönsallad.

Receptet tillhör Grönsaker och rotfrukter, Jag gillar!, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Knäcke med lax

Kallrökt lax är ju så gott! Mosad avokado med lite örtsalt på en knäcke. En skiva kallrökt lax och lite ruccola. Supersnabbt och supergott!

mat-0042

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Paj, pizza och smörgåsar, Snabbt
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Påskbuffé

Påsken har varit härlig och bättre väder kunde vi ju inte få! Massor med godsaker har jag stoppat i mig .

Denna Ansjovisrulle brukade min farmor bjuda på, gillar man ansjovis gillar man denna rulle!

Ansjovisrulle:
1 dl mjöl
50 gr smör
2 tsk ansjovisspad
3 dl mjölk
2 dl grädde
3 ägg, gulor och vitor för sig
pask-023

Fyllning:
2 gula lökar
8-10 ansjovisfiléer
100 gr riven ost
1 dl klippt dill

Gör så här:
Fräs smöret och blanda i mjölet. Späd med grädde och mjölk och låt koka några minuter. Tillsätt ansjovisspadet. Ta kastrullen från plattan och rör i en gula i taget samt bakpulvret. Vispa vitan till ett hårt skum och vänd i det i smeten. Häll smeten i en bakplåtskläddform ca 30*40 cm. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Låt den svalna och stjälp upp den.
Finhacka den gula löken och fräs den sakta i smör tills den blir mjuk utan att få färg. Tillsätt de hackade ansjovisfiléer, dillen och hälften av osten. Strö över fyllningen och gör en rulltårta. Lägg på en ugnssäker form och strö resten av osten på rullen. Gratinera i ca 7 minuter i 275 grader. Ät den ljummen.
pask-040
Farmors ansjovisrulle
pask-008
Vi åt goda sparrisar inlindade i lufttorkad skinka!

 pask-025
Vi provade att göra Mauds laxrullar, men jag tycker att de blev lite för smaklösa. Mer pepparrot om jag ska göra de fler gånger.

 pask-030
Mamma gör fina smörrosor!

pask-035
Smörrosor!

pask-037
Prinskorvar med klippta ändar.

Receptet tillhör Bakat, Fisk och skaldjur, Korv, Paj, pizza och smörgåsar, Påsk
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Pizzamuffins

Nu när vårsolen börjar skina blir man sugen på lite picknick. Vi gjorde pizzamuffins som passar perfekt att ta med till lekparken som mellis! Receptet är i grunden som Medlehavsmuffinsen.

 mat-0181

100 gr skinka, strimlad
100 gr riven ost
2 msk olivolja
6 soltorkade tomater, strimlad
2 tsk torkad oregano
12 gröna oliver
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
2 dl filmjölk

Gör så här:
Smörj en muffinsplåt eller använd muffinsformar. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt ägg, fil, olja, soltorkade tomater, skinka och oregano. Blanda väl. Klicka ut smeten och tryck ner en oliv i varje muffin. Grädda på 200 grader i 25-30 minuter. Servera varma eller kalla.

mat-037

Receptet tillhör Barnfavorit, Mellanmål, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Räksmörgås

Förra helgen åt vi räksmörgåsar. Både den klassiska med ägg och majonnäs men även med en jättegod räkslasa. Min kompis Erika tipsade mig om denna salsa för ett tag sedan så jag vet inte om jag minns rätt men såhär gjorde vi:

tärnad avokado
tärnad mango (fryst funkar bra)
räkor
limesaft
chili eller sambal oelek
salt
ev. finhackad salladslök

Blanda samman allt och servera på rostat lantbröd!

mat-016

mat-010
Klassisk räksmörgås.

Receptet tillhör Barnfavorit, Bär och frukt, Fisk och skaldjur, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Kofta kebab med myntayoghurt

Den här spännande kryddan hittade jag i en Coopaffär för ett tag sedan. Den innehåller kryddorna som spiskummin, lök, kanel, persilja, sumac, senapsfrö, svartpeppar, ingefära, vitlök och kryddnejlika. Kryddan sumac har jag aldrig tidigare stött på men enligt Recepthjälpen är det ett syrligt bär som går att ersättas med citron. Vi gjorde goda färsbiffar som vi serverade i pitabröd med grönsaker och myntayoghurt, mycket gott!!

mat-066

Kebabbiffar:
köttfärs
havregryn
potatismjöl
mjölk
Kofta kebabkrydda från Alfez
salt

Gör så här:
Smula havregrynen och blanda i lite potatismjöl. Häll i mjölk och låt det svälla ett tag. Blanda i köttfärs, krydda och salt. Forma till biffar och stek tills de har fått fin färg. Lägg biffarna i en form och tillaga de i 200 grader tills de är klara. Servera med pitabröd, myntayoghurt och grönsaker.

mat-073

Myntayoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk torkad mynta
1 pressad vitlök
salt

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna och låt det stå en stund. 

mat-077

Receptet tillhör Färs, Paj, pizza och smörgåsar, Sås, dipp och röror, Vilt
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Smörgåstårta och ananaskaka

I veckan var vi hemma hos barnens farbror och faster och hade lite kalas. Vi passade även på att titta på familjens nya tillskott lilla söta Biggles och gamla Hesslan förstås. När jag kom hem insåg jag att jag inte hade ett enda bra kort på de små hundarna, så jag lånar av dig Anne-Li, hoppas det är okej?! Det bjöds på god smörgåstårta och saftig ananaskaka!

Smörgåstårta:

uffe-004

2 förpackningar Hönökaka, ska bli tre runda lager
3 dl grädde
1 burk tonfisk
1 ½ dl majonnäs eller crème fraiche
2 msk senap
1 stor finhackad gullök
klippt dill
salt och peppar och någon god allroundkrydda 

Gör så här:
Vispa grädden hårt och blanda resten av ingredienserna. Bred ut på varje brödlager och låt stå över natten. Garnera med räkor, ägg och grönsaker.

 picture
Lilla Biggles, foto: Anne-Li

hesslan
Hesslan, foto: Anne-Li

Ananaskaka:
3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1dl mjölk
1dl smält smör
1 burk (ca 220g) krossad ananas.

uffe-012

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i de torra ingredienserna. Smält smöret och häll i mjölken och häll i smeten. Häll av saften från ananasen och blanda i det i smeten. Häll smeten i en bröad sockerkaksform och ställ på gallret längst ned i ugnen. 175 grader i ca 35 minuter i. Stjälp upp kakan på ett fat med kokos eller socker.

Receptet tillhör Bakat, Bär och frukt, Paj, pizza och smörgåsar, Sött
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Laxsmörgås

Jag älskar verkligen kallrökt lax! Denna gång rostade vi franska, på den hade vi en blandning av philadelphiaost, pepparrot och lite salt. Toppade med lite hackad rödlök. Mums!!

mat_0062

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Köttfärspaj

Dammade av ett gammalt recept i min mammas gömmor. Den här köttfärs pajen har lite annorlunda smaker som inte passar min smak, dock gillade sambon pajen!

Jag använder mig av denna pajdeg.

Fyllning:
500 gr köttfärs
2 små burkar hela champinjoner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl ketchup
ca 200 gr strimlad skinka
salt och peppar
ev. persilja
1 dl syltlök, ev. grov hackade

Täcke:
3 dl grädde
3 äggulor
2 msk vetemjöl
ca 150 gr riven ost
cayennepeppar
salt och peppar

Gör så här:
Hacka lök. Fräs köttfärs, lök, vitlök och champinjoner i lite smör. Rör i skinka, ketchup, salt och peppar och ev. persilja och låt det koka en stund. Vispa grädden tjockt, rör ner äggula, vetemjöl, ost, salt, peppar och cayenne.

Klä pajformen med pajdegen och förgrädda denna i 225 grader. Lägg i fyllningen och strö över syltlöken. Bre över täcket. Grädda i ca 20 minuter till den har fått fin färg. Servera med grönsallad. 

t

Receptet tillhör Färs, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Bästa pålägget!

Makrillsfiléer är ett riktigt superpålägg! Det är inte alltid lätt att få i sig den rekommenderade mängd fisk men med makrill till frukost så är ett mål fixat. Dessutom ÄLSKAR barnen “småfisk” som det kallas hemma hos oss

3

Receptet tillhör Barnfavorit, Fisk och skaldjur, Paj, pizza och smörgåsar
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS