Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Bakade potatishalvor med vitlök

Senast vi grillade åt vi potatishalvor som först bakades i 225 grader tills de blev mjuka. Sedan stektes potatishalvorna i olivolja med pressad vitlök och salt. Mycket enkelt och jättegott till grillat!

mat-0202

Receptet tillhör Grillat, Potatis
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Festlig potatis

Vanligt kokt potatis kan ibland smaka och se lite tråkig ut. Genom att steka de hela kokta potatisarna i smör med salt, peppar och färsk timjan passar de en utmärkt till bjudmat.

mat-0022

Receptet tillhör Potatis
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Potatissallad med soltorkade tomater och valnötter

På midsommar gjorde Robert en riktigt god potatissallad.

midsommar-068
kokt färskpotatis
strimlad rödlök
gräslök
soltorkade tomater i olja
olja från de soltorkade tomaterna (Ridderheims är godast!)
valnöter
salt

Gör så här:
Skär potatisen i bitar och blanda samman med de övriga ingredienserna. Låt stå en stund och servera till grillat kött.

Receptet tillhör Midsommar, Potatis, Sallad
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Viltplanka

Plankstek är en av mina riktiga favoriter. Ibland brukar vi byta ut bearnaisesås mot en god svampsås och använder oss av ett viltkött, en viltplanka helt enkelt!

mat-021

Receptet tillhör Gratäng, Kött, Potatis, Sås, dipp och röror, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Potatissallad och fläskfilé med smak av citron

Min mamma bjöd för ett tag sedan på en god middag med fläskfilé och potatissallad. Maten hade en god och frisk smak av citron. Middagen är beräknad för fyra portioner och kommer ursprungligen från tidningen “Land”

stockholm-och-bjorkvik-027

Fläskfilé:
600 gr fläskfilé

smör
nymalen peppar

Marinad till fläskfilén:
1 citron, saft och skal
2 msk hackad färsk rosmarin
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk honung
ca 1 tsk salt

Gör så här:
Ta fram i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 125 grader. Bryn filén runt om i smör i stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med peppar. Stick in en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67 grader. Blanda marinaden i en plastpåse. Marinera köttet över natten eller cirka 1 dygn i kylen. 

Potatissallad:
ca 750 kokt potatis
¾ dl olivolja
2 msk pressad citron
½ dl kapris
1 msk dijonsenap
flingsalt
nymalen peppar
1 msk flytande honung
1 burk kronärtskockshjärtan
1 rödlök
1 knippe rädisor
2 dl hackad färsk dill och persilja

Gör så här:
Skär potatisen i bitar. Blanda olja, citronsaft., kapris, senap och honung. Krydda med salt och peppar. Vid servering: dela kronärtskockorna, hacka löken, skiva rädisorna och hacka örterna. Vänd ner grönsakerna och örter i salladen.

Kall citronsås:
2 dl crème fraiche
skal av ½ citron
½ msk citronsaft
2 msk hackad dill och persilja
½ msk honung
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Receptet tillhör Kött, Potatis, Sallad
Etiketter: , , , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Rostad potatissallad

Den här goda potatissalladen bjöd min vän Jenny oss på för några år sedan. Den passar perfekt till grilla.

mat-0043

8-10 potatis
olivolja
salt

Dressing:
5 soltorkade tomater (gärna Ridderheims)
1 rödlök i smala klyftor
1 msk hackad kapris
1 msk hackad persilja
2 ½ msk olivolja
1 ½ msk balsamvinäger
svartpeppar
ev. mer salt

Gör så här:
Skrubba potatisen och skär dem i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt med lite olivolja och salt, tillaga i 225 tills de är klara (ca. 30 minuter).
Blanda ingredienserna till dressingen i en stor skål och låt stå en stund. Vänd i den klara potatisen och ev. mer salt.

mat-0091

Receptet tillhör Grillat, Grönsaker och rotfrukter, Potatis, Sallad
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Potatissallad och grillat

Nu är vårstädningen i vår lilla stuga klar och den har vaknat ur sin långa vintersömn. Vi hade en potatissallad med och passade på att grilla lite. Provsmakade mufflonfår, en annorlunda smak som jag måste vänja mig vid. Vi grillade även bogkotletter av vildsvin och de var riktigt mumsiga!

Ca 6 stora potatisar av fast sort
½ dl majonnäs
5 dl gräddfil
2 msk riven pepparrot
10 cm finhackad gurka
1 äpple, skalad och hackad
1 liten rödlök
2 tsk Herbamare örtsalt
svartpeppar
ev. mer

Gör så här:
Skala och koka potatisen, låt den svalna.  Blanda samman alla ingredienser och tärna i den kalla potatisen. Låt gärna stå till dagen efter.

varstadning-011

Receptet tillhör Grillat, Potatis
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Potatissallad med fetaost

Senast vi grillade åt vi en potatissallad med fetaost (i form av fuskvarianten från Apetina i marinad), oliver och rödlök. Passar perfekt till grillat kött en varm vårdag!

 pask-010

kokt potatis
1 burk Apetina i olja
1 burk oliver
1 rödlök
olja från osten
vinäger
salt och peppar

Gör så här:
Sila bort oljan från osten och kryddorna. Gör en vinägrett av lite av oljan från osten, vinäger, salt och peppar. Skär potatisen i bitar när den är ljummen och häll på vinägretten. Strimla rödlök och häll den på potatissalladen. Blanda i osten med kryddorna och oliver innan servering.

 

 

Receptet tillhör Potatis, Sallad
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Söndagsgryta

Hemma åt vi ofta gryta och stekar på söndagar, perfekt tillfälle för lite långkok. Vi hade rådjur som vi skar upp i grytbitar men det funkar med vilket kött som man vill.

mat-059

Ca 1 kg grytbitar (vi hade rådjur)
1 gullök i klyftor
1 krossad vitlök
1 dl portvin
2 dl rött vin
3 dl vatten
2 msk fond (vi hade viltfond)
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 msk mörk soja

1 paket bacon
skogsvamp
2 stora morötter
salt och peppar
2 dl grädde
ev. redning

Gör så här:
Bryn köttet i en gryta. Häll i vitlök, gullök, vatten, fond, portvin, rött vin, kryddorna och låt koka i ca en timme. Stek bacon och svamp tillsammans, skala och skär morötterna i bitar och låt det koka med tills morötterna är mjuka. Häll i grädde och red ev. av. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och grönsaker.

Receptet tillhör Grytor, Kött, Potatis, Vilt
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Potatisterrin med getost och portvinssås

Fyndade Maud Onnermarks bok på bokrean och hittade dessa recept, de finns även här och här. Perfekt mat att bjuda på då de går att förbereda innan.

mat-008
Vi serverade potatisterrinen och portvinssåsen med ryggbiff av hjort och sockerärtor, mycket gott!

Potatisterrin med getost:
1,2 kg potatis
2 dl crème fraiche
ca 200 gr getost (vi tog något mindre)
1 pressad vitlök
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
2 st stora ägg
1 dl persilja, finhackad
1 dl basilika, finhackad

Gör så här:
Skiva potatisen tunt. Koka upp crème fraiche med getost, vitlök, salt och peppar. Blanda ner potatisen. Rör om och blanda ner äggen och örterna. Ta från värmen. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång 2-liters form. Häll i potatisen. Grädda på nedersta falsen på 200 grader i ca 45 min tills den börjar få fin färg och potatisen känns mjuk. Prova med sticka. Ta ut och låt den stå en stund i formen innan den stjälps upp. Skär och servera den i fyrkanter om den ska serveras varm. Kall kan den också skivas. Det går bra att laga den i förväg, kyla och skära upp den kall och sedan värma den inför serveringen. 

Portvinsås:
2 dl rött vin
2 dl rött portvin
2 dl vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
50 gr smör
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad mejram
2 tsk tomatpuré

Gör så här:
Koka portvin, rött vin, vatten och kalvfond tills ca 4 dl återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp under omrörning. Lägg i kryddorna och tomatpurén, vitlök och vispa i kallt smör. Smaka eventuellt av med salt.

Receptet tillhör Gratäng, Potatis, Sås, dipp och röror, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS