Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Potatissallad med soltorkade tomater och valnötter

På midsommar gjorde Robert en riktigt god potatissallad.

midsommar-068
kokt färskpotatis
strimlad rödlök
gräslök
soltorkade tomater i olja
olja från de soltorkade tomaterna (Ridderheims är godast!)
valnöter
salt

Gör så här:
Skär potatisen i bitar och blanda samman med de övriga ingredienserna. Låt stå en stund och servera till grillat kött.

Receptet tillhör Midsommar, Potatis, Sallad
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Potatissallad och fläskfilé med smak av citron

Min mamma bjöd för ett tag sedan på en god middag med fläskfilé och potatissallad. Maten hade en god och frisk smak av citron. Middagen är beräknad för fyra portioner och kommer ursprungligen från tidningen “Land”

stockholm-och-bjorkvik-027

Fläskfilé:
600 gr fläskfilé

smör
nymalen peppar

Marinad till fläskfilén:
1 citron, saft och skal
2 msk hackad färsk rosmarin
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk honung
ca 1 tsk salt

Gör så här:
Ta fram i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 125 grader. Bryn filén runt om i smör i stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med peppar. Stick in en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67 grader. Blanda marinaden i en plastpåse. Marinera köttet över natten eller cirka 1 dygn i kylen. 

Potatissallad:
ca 750 kokt potatis
¾ dl olivolja
2 msk pressad citron
½ dl kapris
1 msk dijonsenap
flingsalt
nymalen peppar
1 msk flytande honung
1 burk kronärtskockshjärtan
1 rödlök
1 knippe rädisor
2 dl hackad färsk dill och persilja

Gör så här:
Skär potatisen i bitar. Blanda olja, citronsaft., kapris, senap och honung. Krydda med salt och peppar. Vid servering: dela kronärtskockorna, hacka löken, skiva rädisorna och hacka örterna. Vänd ner grönsakerna och örter i salladen.

Kall citronsås:
2 dl crème fraiche
skal av ½ citron
½ msk citronsaft
2 msk hackad dill och persilja
½ msk honung
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Receptet tillhör Kött, Potatis, Sallad
Etiketter: , , , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Vattenmelonsallad med cashewnötter och lime

Jag blev sugen på att testa den här salladen. Riktigt fräsch till grillat!

stockholm-och-bjorkvik-009

1 påse blandad sallad (gärna med ruccola)
ca 1 kg vattenmelon i bitar (utan kärnor)
100 gr rostade cashewnötter

½ kruka koriander
saft av en lime

Gör så här:
Lägg salladen på ett fat, strö på melon, nötter och koriander. Pressa limen över salladen.

Receptet tillhör Bär och frukt, Grönsaker och rotfrukter, Sallad, Vegetariskt
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Rostad potatissallad

Den här goda potatissalladen bjöd min vän Jenny oss på för några år sedan. Den passar perfekt till grilla.

mat-0043

8-10 potatis
olivolja
salt

Dressing:
5 soltorkade tomater (gärna Ridderheims)
1 rödlök i smala klyftor
1 msk hackad kapris
1 msk hackad persilja
2 ½ msk olivolja
1 ½ msk balsamvinäger
svartpeppar
ev. mer salt

Gör så här:
Skrubba potatisen och skär dem i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt med lite olivolja och salt, tillaga i 225 tills de är klara (ca. 30 minuter).
Blanda ingredienserna till dressingen i en stor skål och låt stå en stund. Vänd i den klara potatisen och ev. mer salt.

mat-0091

Receptet tillhör Grillat, Grönsaker och rotfrukter, Potatis, Sallad
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Potatissallad med fetaost

Senast vi grillade åt vi en potatissallad med fetaost (i form av fuskvarianten från Apetina i marinad), oliver och rödlök. Passar perfekt till grillat kött en varm vårdag!

 pask-010

kokt potatis
1 burk Apetina i olja
1 burk oliver
1 rödlök
olja från osten
vinäger
salt och peppar

Gör så här:
Sila bort oljan från osten och kryddorna. Gör en vinägrett av lite av oljan från osten, vinäger, salt och peppar. Skär potatisen i bitar när den är ljummen och häll på vinägretten. Strimla rödlök och häll den på potatissalladen. Blanda i osten med kryddorna och oliver innan servering.

 

 

Receptet tillhör Potatis, Sallad
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Limedressing

 Att använda lime i en vinägrett är lite annorlunda, riktigt friskt och gott.

lime saft
rivet skal av lime
olivolja (dubbelt så mycket som limesaften)
salt och vitpeppar

mat_023

Receptet tillhör Bär och frukt, Sallad
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Bulgur sallad

Bulgur i sallad är riktigt gott, perfekt att ta med i matlåda! Fetaost eller naturell yoghurt på toppen är verkligen pricken över i.

3 dl bulgur
6 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 dutta sambal oelek

1 morot
2 röda paprikor
2 små burkar majs
ca 300gr broccoli
1-2 röd lök
1 vitlök
1 squash
200 gr fetaost

Gör så här:
Koka upp vatten, buljong och sambal. Häll i bulgur och rör om. Låt koka på svag värme i ca 12 minuter. Koka broccolin lätt och häll av vattnet. Skala och strimla moroten, skär paprika, röd lök och squash i bitar. Woka vitlöken lätt i lite olja och häll i grönsaksbitarna. När de är färdiga, blanda i broccoli, majs och bulgur. Rör om. Servera ljummen eller kall med smulad feta ost på toppen.
10

Receptet tillhör Grönsaker och rotfrukter, Pasta, ris och gryn, Sallad, Vegetariskt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Veckosallad

Det finns nog många varianter av veckosallad. En sallad som kan förvaras i en vecka om man tar fram lite i taget. Min sallad är inte så stor så man får göra dubbel sats om den ska räcka en hel vecka.

mat_051

½ msk socker
½ dl vinäger
½ dl olivolja 
250 gr vitkål
250gr morot
1/2 lien purjolök 
1/2 röd paprika 
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
Riv vitkål, morot och strimla purjolök och paprika smått. Koka upp socker, vinäger och olja och häll den varm över salladen. Laga den gärna några timmar i förväg.

Receptet tillhör Billigt, Grönsaker och rotfrukter, Sallad
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Rostade kärnor

Har du ännu inte provat att ha rostade pumpa- och solroskärnor på salladen så måste du prova det nu! :)  Häll kärnorna i en torr panna och rosta tills de de har börjat på lite färg, klart!

mat_009

Receptet tillhör Sallad
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS