Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Rödvinssås

Tyvärr har kameran varit på villovägar så jag kan tyvärr inte bjuda på någon bild men jag vill ändå tipsa om en god rödvinssås. Receptet hittade jag här.
Perfekt till en bit kött och ugnspotatis.
1 st schalottenlök (jag använde mig av lite gullök)
1,5 dl rödvin
1,5 dl vatten
3 msk touch of Taste Oxfond med rödvin
1 msk strösocker
1 krm vitpeppar krossad
1,5 tsk majsstärkelse
50 g smör

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Koka den tillsammans med vin, vatten, oxfond och socker någon minut.Vispa ner maizena utrört i lite vatten.Rör till sist i smöret i klickar, krydda lätt.

Receptet tillhör Okategoriserade, Sås, dipp och röror
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Kallsås med rostad vitlök

Det är alltid kul att äta lite nya såser till det grillade. För ett tag sedan provade vi att rosta massa vitlök för att sedan ha det i en kall sås, gott!

 mat-0081

En hel vitlöksros
1 ½ msk olivolja
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar

Gör så här:
Skala alla vitlöksklyftorna i rosen. Rosta vitlöksklyftorna i olja i en stekpanna tills de får en gyllene färg, låt svalna. Mixa vitlöken med crème fraichen, salta och peppra. Låt såsen stå en stund så att smakerna kommer fram. Servera!

mat-0103

Receptet tillhör Grillat, Sås, dipp och röror
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Kall limesås

Det här är en riktigt snabb och god sås som passar perfekt till fisk. En frisk och syrlig smak av lime.

 1 burk crème fraiche
skal och saft av en lime
salt
sambal oelek efter smak, vi använde ca ½ tsk

Gör så här:
Tvätta noga limen och använd endast det yttersta av skalet. Blanda samman alla ingredienser och låt stå en stund.

mat-0063

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Snabbt, Sås, dipp och röror
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Viltplanka

Plankstek är en av mina riktiga favoriter. Ibland brukar vi byta ut bearnaisesås mot en god svampsås och använder oss av ett viltkött, en viltplanka helt enkelt!

mat-021

Receptet tillhör Gratäng, Kött, Potatis, Sås, dipp och röror, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Jordnötssås

Jag gillar jordnötssås och hittade de här recepten i en gammal Buffétidning. Såsen kan serveras till kycklingspett men här hemma bytte vid kycklingfilén mot vildsvinsstek och det funkade fint. Vi åt med nudlar och wokade grönsaker till. Ibland brukar vi servera banan och ananas som steks i grillpanna, gott!

 mat-0032

Jordnötssås

Ingredienser:
1-2 msk röd currypasta
3 dl kokosmjölk
1 dl jordnötssmör (gärna osaltat)
1 dl vatten
1 tsk kycklingfond
1 msk råsocker
2 msk färskpressad limejuice
1-2 msk asiatisk fisksås
olja till stekning

Gör så här:
Fräs currypasten på medelvärme i 1 tsk olja ca 1 minut. Häll på kokosmjölk. Rör i jordnötssmör, vatten, fond och socker. Koka ihop 2-3 minuter. Ta från värmen och tillsätt limejuice och fisksås.

500 g kycklingfilé (eller vildsvinsstek)

Marinad:
2-3 citrongrässtjälkar (jag tog istället limeskal från 1 lime)
3 vitlöksklyftor
2 msk röd currypasta
2 msk råsocker
1/2 dl jordnötssmör (gärna osaltat)
1/2 dl asiatisk fisksås
ca 1 1/2 dl färskpressad limejuice (5 lime)
blötlagda träspett

Gör så här:
Skär köttet i 1-2 cm breda strimlor. Skär den tjockare delen av citrongräset i bitar. Ta inte med den tunna, torra delen. Skala och skär vitlöken i bitar. Lägg detta och övriga ingredienser till marinaden i en matberedare. Mixa slätt. Blanda marinaden med kycklingen i en bunke eller i en plastpåse. Låt marinera minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225°grader. Trä köttstrimlorna på spett. Lägg spetten på bakplåtspappersklädd plåt. Ugnsstek i ca 15 minuter tills de är klara.

Receptet tillhör Kyckling, Kött, Sås, dipp och röror, Vilt
Etiketter: , , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Fetaoströra

Den här goda röran brukar vi ofta göra till grillat. Den bjöd våra sommargrannar oss på för några år sedan.

stockholm-och-bjorkvik-002
150 gr fetaost
2 dl turkisk yoghurt
½ - 1 pressad vitlöksklyfta
ev. lite olivolja

Gör så här:
Mosa fetaosten och blanda med de övriga ingredienserna. Låt stå en stund innan servering. Garnera ev. med lite olivolja.

Receptet tillhör Sås, dipp och röror
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Kall ärtsås

Burkskinka och potatis är perfekt mat att äta en varm dag. Både snabbt och gott. Den här ärtsåsen fick jag tips av Jennie för några år sedan.

mat-0111

mellangrädde
majonnäs
1 burk ärtor
salt
vitpeppar

Gör så här:
Vispa grädden och blanda i de övriga ingredienserna efter smak.

mat-0141

Receptet tillhör Grönsaker och rotfrukter, Snabbt, Sås, dipp och röror
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Olivröra

Den här snabba och goda olivröran kommer jag garanterat att göra igen. Perfekt på en crostini. Det är bara att mixa en burk med avrunna ansjovisfyllda oliver så är det klart!

stockholm-och-bjorkvik-081

Receptet tillhör Paj, pizza och smörgåsar, Snacks, Sås, dipp och röror, Vegetariskt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Mangoröra

En god röra till fläskkött är denna lite söta mangoröra.

stockholm-och-bjorkvik-007
2 dl turkisk yoghurt
2-3 msk mangochutney
½ - 1 tsk sambal oelek
salt
ev. lite svartpeppar

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser och låt stå ett tag innan servering. Strö ev. över lite svartpeppar.

Receptet tillhör Sås, dipp och röror
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Fiskgryta med Ajvar

I Allt om mats “Köp hem 5″ hittade jag en fiskgryta med Ajvar i, en riktigt snabb rätt som är bra vardagsmat.

mat-0161

 

 Ca 600 gr fiskfilé (jag använde mig av abborre)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 ½ dl mellangrädde
1 ½ dl mild ajvar relish
1 dl vatten
ev. 200 gr skalade räkor
1 dl färsk timjan (jag tog 1 tsk torkad timjan)
(ev. 10 cm purjolök)

Gör så här:
Strimla purjolöken och låt den fräsa i lite smör. Dela upp fiskbitarna, salta och peppra de. Koka upp purjolöken, grädde, vatten och ajvar (även timjan om den är torkad) i en låg gryta. Lägg ner fisken och låt sjuda under lock i 5-6 minuter. Stö över färsk timjan och ev. räkor. Servera med ris.

Receptet tillhör Fisk och skaldjur, Grytor, Sås, dipp och röror
Etiketter: ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS