Fias kastruller

Fia delar med sig av sina bästa recept

Gulaschsoppa

Hur jag än letar hittar jag inte min bild på denna soppa… så det får bli ett kortlöst inlägg :) HITTAD! :)
I riktig gulaschsoppa ska det säkert vara bitar av kött men jag tycker att köttfärs går jättebra att använda i denna soppa.
mat_0033

1 gullök
2 vitlök
1 stor morot
1 palsternacka
3 stora potatisar
1 burk krossade tomater
1 - 1 ½ l vatten
2 köttbuljongtärningar
1 tsk hel kummin som stöts
1 lagerblad
1 röd paprika
Ca 300 gr stekt köttfärs (här hade vi vildsvin)
salt och svartpeppar

Gör så här:
Hacka lök och vitlök och fräs i lite olja. Skala och hacka grönsakerna och häll i de i grytan (spara paprikan) Häll i vatten, krossade tomater och alla kryddor och låt koka tills de är mjuka. Häll i köttfärsen och paprikan när ca 10 minuter återstår. Servera med ev. en klick yoghurt och ett gott bröd!

Receptet tillhör Billigt, Färs, Grönsaker och rotfrukter, Soppa, Vilt
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Järpar med persilja och vitlök

Kryddburken hade för en tid sedan idétorka och ville ha lite tips om vad man kunde tillaga av det som fanns hemma hos henne. Jag föreslog kryddiga järpar med pitabröd och tzatziki, här kommer receptet…

Järpar med persilja och vitlök:
½ dl havregryn
1 dl mjölk
ev. ett ägg
1 tsk salt ev. mer
1 tsk sambal oelek
3 pressade vitlöksklyftor
1 pkt (30 gr) fryst persilja
ca 700 gr färs (jag använde vildsvinfärs)

Gör så här:
Smula havregrynen i en skål och häll på mjölken, låt det svälla en stund. Blanda samman alla övriga ingredienser till en jämn smet. Forma till järpar och stek i lite olja tills de har fått fin färg. Lägg över järparna i en ugnsform och låt de stå inne i 200 grader tills de är genom stekta.
mat_0111

Tzatziki:
½ grovriven gurka
2 dl yoghurt
1 pressad vitlök
1 tsk olivolja
½ tsk vinäger
salt och svartpeppar

Gör så här:
Salta på den grovrivna gurkan och låt dra en stund. Pressa ur vattnet ur gurkan. Blanda i de övriga ingredienserna och låt gärna stå en stund.
mat_0071

 Dela en järpe och lägg i pitabröd tillsammans med isbergssallad, rödlök, tomatskivor och tzatziki. Järparna är också goda att äta med klyftpotatis.

Receptet tillhör Färs, Paj, pizza och smörgåsar, Sås, dipp och röror, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Premiär grillning

I helgen hann vi med att premiär grilla! Vi åkte ut till vår lilla stuga som ligger i djup vintersömn. Vi grillade vildsvinskotletter och majs som vi hade förkokats hemma. I ett aluminiumknyte hade vi färdigkokt tärnad potatis med lite smör, salt och hackad dill. Medelhavsmuffins fick också följa med. Suget efter våren och sommaren blev ännu större…åh vad jag längtar!
mat_stugan_018

Receptet tillhör Grillat, Kött, Potatis, Snabbt, Vilt
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Snabbmat

I kväll blev det riktig snabbmat. Stekt vildsvinskarré, pommes frites och färdig bearnaisesås (Lomanders). Det blev premiär test på hallon vinägern och jag tycker att den var mycket god.
038

Receptet tillhör Snabbt, Vilt
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Chili con carne

Ibland blir jag bara så sugen på smak av tacos, det är väl spiskummin som jag vill ha. Idag gjorde jag en riktigt STOR laddning chili con carne med bl.a. spiskummin. Perfekt att stoppa i frysen för framtida middagar då det är tidsbrist.

mat_005d

700 gr köttfärs (här blev det vildsvin)
2 gula lökar, hackade
4 pressade vitlökar
1 dl tomatpuré
3 burkar krossade tomater
1 ½ msk chilipulver
1 ½ msk paprikapulver
¾ msk spiskummin, jag gillar det så det kanske är lite för mycket :)
2 msk oregano
2 köttbuljongtärningar
2 krm svartpeppar
2 msk finhackad jelapeno (barnen tyckte att det blev lite starkt)
1 tsk örtsalt, kanske lite till
1 burk kidneybönor
1 burk stora vita bönor
1 stor burk majs

Stek köttfärsen i lite olja. När färsen är klar häll i löken och låt den fräsa med ett tag. Häll i övriga ingredienser förutom bönor och majs som ska i precis innan servering. Låt köttfärsröran puttra ganska länge så att den inte blir så vattnig. Häll i majs och bönor och låt de blir varma. Servera med tacochips och en klick gräddfil, en stor till barnen för att få bort hettan :)

Receptet tillhör Färs, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Snabb wok

Med frysta wokgrönsaker och färdig sås blir wok en riktig turbomat. Har upptäckt teriykisås, en söt japansk soja sås som fick åka i idag.
mat_och_film_005

Snabb wok:
400 gr fin strimlat kött (jag hade vildsvins innanlår)
1 påse wokgrönsaker (600 gr)
1-2 finhackade vitlökar
1 tsk sambal oelek
2 msk soja
3/4 dl teriyakisås

Bryn köttet i lite olja. Lägg i vitlök, sambal oelek och grönsakerna och låt det fräsa. Häll i soja, teriyakisås. Servera med nudlar eller ris och gärna mer sambal oelek om man gillar lite hetta

Receptet tillhör Grönsaker och rotfrukter, Kött, Pasta, ris och gryn, Snabbt, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Färssoppa med grönsaker

Här hemma har det varit oroliga magar och soppa ska väl vara lugnande och lättsmält hoppas jag. Det fick bli en riktig skafferirensning i denna gång.
mat_005

morötter
potatis
palsernacka
vitkål
rödbetor
grönsaksbuljong
gullök
lagerblad
hel vitpeppar
hel kryddpeppar
grönsaksbuljong
salt och peppar
stekt köttfärs av vildsvin

Skala och skär grönsakerna i mindre bitar. Låt koka med kryddorna tills de är mjuka och rör ner den stekta färsen. Enklare kan det nog inte vara, nu återstår att se vad små barnmagar tycker!

Receptet tillhör Billigt, Färs, Grönsaker och rotfrukter, Vilt
Etiketter: , ,
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Sjömansbiff

 Sjömanbiff är riktig husmanskost. Är väldigt få ingredienser men tar lite tid i ugnen. Väl värt att vänta på!

mat_0061

 400-500 gr innanlår av nöt (jag använde innanlår av vildsvin och det funkade bra)
7-10 potatisar av fast sort
3 gula lökar
1 stor morot
½ tsk salt
1 öl 33 cl
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
svartpeppar efter smak

Gör så här:
Skär köttet i tunna skivor och bryn i smör, sSkär köttet i mindre bitar. Skiva lök och stek sakta i smör tills de blir mjuka. Skala potatis och morot, skiva i tunna skivor. Lägg hälfen av potatisen i en ugnsform. Lägg morot, lök och kött i mellanlager och resterande potatis överst. Lös upp buljongtärningen i vatten och häll över. Salta och peppra, häll över ölen.
Tillaga i 200 grader i drygt en timme, känn så att potatisen är mjuk. Smaklig måltid.

Receptet tillhör Billigt, Grönsaker och rotfrukter, Kött, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Köttbullar, potatis och sås

Hittade ett kalas recept på köttbullar hos Kryddbruken. Gjorde dubbelsats och bunkrade upp i frysen. Perfekt att ta fram när lusten att laga mat inte infaller sig. Jag använde mig av vildsvinsfärs och det blev bra, mina blev dock inte i närheten så runda och fina som Kryddburkens men jag antar att övning ger färdighet och skam den som ger sig! Det blir nog dags för ett lass till snart.

mat_003

Receptet tillhör Barnfavorit, Färs, Vilt
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!

Tacos och Solskenskaka

Min barndomsvän Sofia och hennes barn kom över på lek och middag. Vi bjöd på Solskenskaka och tacos. Tacos är perfekt att bjuda barn på då de själva kan välja vilka grönskaer som de vill äta. Jag tror dessutom att jag aldrig har träffat ett barn som inte gillar tacos! Färsen var av vildsvin men jag tror inte mina gäster märkte någon större skillnad.

mat_024

Till tacosen bjöd vi på:
Tomat
Gurka
Majs
Rödpaprika
Avokado
Gullök
Riven ost
Vitsås (crème fraiche, vitlök och salt)  
Tacosås
Mjuka bröd och chips

Receptet på Solskenskaka är från min vän Jenny. Den är väldigt enkel att baka och oftast finns alla ingredienser hemma.

mat_0041

Kakan:
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

 Fyllning:
100 gr smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

 Vispa ägg och socker pösigt. Häll i vattnet och blanda i mjölet och bakpulvret. Häll smeten i en bröad form (gärna med löstagbara kanter). Grädda i ugnen i 30-40 minuter på 175 grader. Smält under tiden smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och vaniljsockret och låt sjuda i 2 minuter.

 Dela kakan i mitten när den är klar och ännu varm. Fördela den lösa fyllningen på båda halvorna och sätt sedan samman kakan och låt den svalna. Pudra över florsocker innan serveringen.

Receptet tillhör Bakat, Barnfavorit, Färs, Grönsaker och rotfrukter, Sött, Vilt
Etiketter:
  • Facebook
  • del.icio.us
  • LinkedIn
  • Pusha
  • E-mail this story to a friend!
Till toppen av sidan | Prenumerera via RSS